Najlepsza zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler. Jej zapach jest obłędny
W wielu polskich domach na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się zupę grzybową. Aby była idealna w smaku i aromatyczna, należy pamiętać o kilku zasadach podczas jej przygotowywania. Kluczową rolę pełni proporcja składników, a także przyprawy. Jesteście ciekawi, jaki sposób na grzybową ma Magda Gessler? Jej przepis jest doskonały.
Zobacz również:
Część Polaków nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez czerwonego barszczu z uszkami, a dla innych to zupa grzybowa jest obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Przygotowana z doskonałej jakości grzybów leśnych smakuje wybornie, a jej zapach unosi się w całym domu. Mimo że Polacy przyrządzają ją podobnie, każdy modyfikuje ten przysmak wedle uznania. Jedno jest niezmienne - aby grzybowa miała idealny smak musi gotować się kilka godzin. Jaki patent ma na nią Magda Gessler? Królowa polskiej gastronomii zdradziła przepis na bezkonkurencyjną zupę grzybową.
Wyśmienita zupa grzybowa - przepis od Magdy Gessler
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone (najlepiej prawdziwki) należy najpierw umieścić w misce z zimną wodą i odstawić na minimum 3 godziny lub na całą noc.
- Następnie grzyby odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w dużym garnku.
- Włoszczyznę oraz cebulę obrać i pokroić, dodać do grzybów.
- Całość zalać 2 litrami wody, dodać masło, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotować wszystko na małej mocy palnika.
- Po około godzinie doprawić solą i pieprzem, z zupy wyjąć włoszczyznę. Spróbować i w razie potrzeby gotować jeszcze godzinę lub dwie na bardzo małej mocy palnika.
- Na koniec dodać mąkę i śmietanę, dobrze wymieszać.
- Zupę podawać z dowolnym makaronem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Udekorować posiekaną pietruszką.