Owoce cytrusowe: Jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść je latem?

Kiedyś owoce cytrusowe były wyczekiwane przez mieszkańców całej Polski. Do tego stopnia, że uważnie śledzono doniesienia medialne o fakcie, kiedy do naszych portów zawita transport cytrusów. Chociaż od tego czasu wiele się zmieniło, to owoce cytrusowe nadal biją u nas rekordy popularności, ale najczęściej zajadamy się nimi zimą. A czy warto jeść je latem? Przekonajmy się.

Cytrusy powinny być spożywane nie tylko zimą
Cytrusy powinny być spożywane nie tylko zimą123RF/PICSEL

Owoce cytrusowe. Właściwości

Chyba nikogo już nie dziwi obecność owoców cytrusowych na sklepowych półkach i z chętnie po nie sięgamy. Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny i limonki są u nas dostępne praktycznie przez cały rok. Jednak najczęściej spożywane są zimą. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na fakt, że dojrzewają wtedy, kiedy w naszej szerokości geograficznej jest zima, a więc wtedy najczęściej importowane są do wielu krajów europejskich. Poza tym cytrusy zdobyły uznanie jako owoce, które zawierają ogromną dawkę witaminy C, a - jak wiadomo - jej suplementowanie pomaga poprawić kondycję organizmu, pobudzić odporność, zwalczyć drobne infekcje, czy skrócić czas rekonwalescencji.

Czym charakteryzują się cytrusy?

Obecność witaminy C nie jest jedyną korzyścią wynikającą ze spożywania owoców cytrusowych. Choć substancja ta zaliczana jest również do naturalnych przeciwutleniaczy, co wpływa korzystnie na cały organizm. To właśnie one pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, chronić przed wolnymi rodnikami (one zaś sprzyjają chorobom cywilizacyjnym i nowotworom), a także opóźniać procesy starzenia się organizmu. Witamina C ponadto pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, co może przyczynić się do regulacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi czy cholesterolu.

Jednak w owocach cytrusowych można znaleźć więcej korzystnych dla zdrowia substancji. To właśnie w nich znajdują się olejki eteryczne, które nie dość, że mogą poprawić nastrój, to także mają działanie przeciwbakteryjne i regeneracyjne. Owoce cytrusowe pomagają również zachować prawidłową gospodarkę kwasowo-zasadową, co zapobiega poważnym dolegliwościom, takim jak np. dna moczanowa (atakuje nerki oraz stawy).

Dlaczego warto jeść cytrusy przez cały rok?

Pomarańcze mogą zapobiegać powstawaniu kamieni nerwkoych
Pomarańcze mogą zapobiegać powstawaniu kamieni nerwkoych123RF/PICSEL

Owoce cytrusowe można jeść przez cały rok. Choć wiele sezonowych warzyw i owoców dostępnych latem ma witaminy C pod dostatkiem, to słodkie owoce z ciepłych krajów korzystnie działają na organizm całościowo. Warto wspomnieć o naringinie -flawonoidzie zaliczanego do antyoksydantów. Jego bogate źródło jest w białej części skórki (zwanym albedo). Substancja ta - podobnie jak witamina C - charakteryzuje się działanie przeciwbakteryjnym, dlatego śmiało można nazwać ją naturalnym antybiotykiem.

Dlaczego warto jeszcze jeść albedo? Przede wszystkim ze względu na obecność w nim pektyn, które zaliczane są do błonnika pokarmowego. Jak wiadomo substancja ta wspiera pracę układu pokarmowego: pobudza jelita do działania, pomaga usunąć zalegające w nich złogi, reguluje częstotliwość wypróżnień, a także zapewnia uczucie sytości. Albedo posiada enzymy, które mogą pomóc w rozprawieniu się z tkanką tłuszczową, co w połączeniu z aktywnością fizyczną daje wymierne rezultaty.

Kto powinien jeść cytrusy przez cały rok?

Wiadomym jest, że cytrusy powinno się jeść przez cały rok. Ale nie tylko osoby odchudzające się powinny spojrzeć na nie łaskawszym okiem, ale także ci, którzy chcą zapobiec pewnym schorzeniom. Okazuje się, że zjadanie owoców cytrusowych może zapobiec tworzeniu się kamieni w nerkach. Ich obecność w układzie moczowym niekorzystnie działa na te dwa ważne narządy. Nie dość, że trudniej im pozbywać się produktów przemiany materii, ale także mogą sprzyjać kamicy. Ona zaś często powoduje silne dolegliwości bólowe. Zwłaszcza wtedy, gdy kamień zablokuje ujście cewki moczowej.

Owoce cytrusowe są ważne w czasie upałów!

Woda z cytryną idealnie gasi pragnienie latem i podczas upałów
Woda z cytryną idealnie gasi pragnienie latem i podczas upałów123RF/PICSEL

Jeśli nie jesteśmy przekonani do spożywania owoców cytrusowych latem, to ich wykorzystanie w czasie upałów jest nieocenione. Przede wszystkim dlatego, że dodatek smacznych owoców do wody nie tylko orzeźwia, ale zapobiega skutkom odwodnienia. Owoce cytrusowe zawierają elektrolity, które m.in. wspierają prace układu nerwowego, a także regulują pracę serca. Elektrolity sprawdzają się również w przypadku łagodzenia efektów nadmiernego spożycia alkoholu!

Oczywiście, owoce cytrusowe to także dobry sposób na smaczny posiłek w czasie lata, kiedy apetyt nie jest tak intensywny, jak ma to miejsce w czasie chłodniejszych dni.

Czy cytrusy są niebezpieczne?

Choć dużo mówi się o zaletach owoców cytrusowych, to nie zawsze mogą być korzystne dla organizmu. Szczególnie niebezpieczne są grejpfruty, dlaczego? Wszystko ze względu na fakt, że zawarte w nich substancje mogą wchodzić w interakcje z lekami. Osoby przewlekle chore i zażywające medykamenty na co dzień, powinny zawsze skonsultować ich zażywanie z lekarzem. Połączenie owocu i leków może nie tylko osłabić działanie farmakologii, ale także wywołać bardzo niebezpieczne działania niepożądane.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas