Owocowe strucle
Rozpływają się w ustach!

Francuskie paluchy z krokantem
Składniki
- 2/3 szkl. mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 kostki masła
- 3-4 jabłka
- po 1 szkl. wiśni (bez pestek), malin i porzeczek
- 1 op. gotowego krokantu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
Sposób przygotowania
1. Z obu mąk, 2/3 szkl. zimnej wody, 1/3 kostki masła oraz soli zagnieć ciasto. Chłodź je 1 godz. Rozwałkuj, zwiórkuj resztę masła, złóż. 2. Placek z masłem rozwałkuj, złóż w kopertę, rozwałkuj. Chłodź 30 minut. Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórz jeszcze 3 razy. 3. Jabłka obierz, potnij. Owoce połącz z krokantem. Ciasto rozwałkuj. Pokrój je na kwadraty (12 x 12 cm). Resztę potnij na paski. 4. Jajko roztrzep. Na kwadratach połóż farsz. Złóż, zlep, owiń paskami. Posmaruj jajkiem. Posyp cukrem. Piecz 25 min w 200 st.

Drożdżowy zawijaniec
Składniki
- 1 op. suchych drożdży
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1/2 kostki masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- po ok. 2/3 szkl. porzeczek czarnych i czerwonych oraz malin
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- masło do formy
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Z mąki, drożdży, mleka, cukru, żółtek oraz skórki z cytryny i 1/2 szkl. kokosa zagnieć ciasto, pod koniec dodając masło.2. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Owoce opłucz, osusz, wymieszaj z resztą kokosa.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek (śr. ok. 30 cm). Posyp go owocami z kokosem. Zwiń.4. Formę o dł. 35 cm posmaruj masłem. Rulon natnij, skręć 3 razy wokół własnej osi. Przełóż do formy. Piecz 50-60 minut w 180 st.

Plecionka z gruszkami
Składniki
- 4-5 gruszek
- 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
- 1/2 szkl. migdałów (bez skórki)
- 5-6 łyżek płatków migdałowych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń. Ułóż na dececzce i pozostaw, by rozmarzło (ok. 25 min). Cukier waniliowy wymieszaj z cynamonem.2. Gruszki oczyść, miąższ potnij w kostkę. Wymieszaj je z cukrem waniliowym, cynamonem oraz posiekanymi migdałam3. Ciasto rozwałkuj na placek (50 x 36 cm). Obydwa dłuższe boki prostokąta ponacinaj w paski (o szer. ok. 2 cm oraz dł. ok. 12 cm). 4. Na środku placka rozłóż farsz. Paski załóż, tak by zachodziły na siebie. Posmaruj jajkiem. Posyp płatkami. Piecz 30 minut w 200 st.