Owocowe strucle
Rozpływają się w ustach!
Francuskie paluchy z krokantem
Sposób przygotowania
1. Z obu mąk, 2/3 szkl. zimnej wody, 1/3 kostki masła oraz soli zagnieć ciasto. Chłodź je 1 godz. Rozwałkuj, zwiórkuj resztę masła, złóż.
2. Placek z masłem rozwałkuj, złóż w kopertę, rozwałkuj. Chłodź 30 minut. Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórz jeszcze 3 razy.
3. Jabłka obierz, potnij. Owoce połącz z krokantem. Ciasto rozwałkuj. Pokrój je na kwadraty (12 x 12 cm). Resztę potnij na paski.
4. Jajko roztrzep. Na kwadratach połóż farsz. Złóż, zlep, owiń paskami. Posmaruj jajkiem. Posyp cukrem. Piecz 25 min w 200 st.
Drożdżowy zawijaniec
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Z mąki, drożdży, mleka, cukru, żółtek oraz skórki z cytryny i 1/2 szkl. kokosa zagnieć ciasto, pod koniec dodając masło.
2. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Owoce opłucz, osusz, wymieszaj z resztą kokosa.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek (śr. ok. 30 cm). Posyp go owocami z kokosem. Zwiń.
4. Formę o dł. 35 cm posmaruj masłem. Rulon natnij, skręć 3 razy wokół własnej osi. Przełóż do formy. Piecz 50-60 minut w 180 st.
Plecionka z gruszkami
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie rozwiń. Ułóż na dececzce i pozostaw, by rozmarzło (ok. 25 min). Cukier waniliowy wymieszaj z cynamonem.
2. Gruszki oczyść, miąższ potnij w kostkę. Wymieszaj je z cukrem waniliowym, cynamonem oraz posiekanymi migdałam
3. Ciasto rozwałkuj na placek (50 x 36 cm). Obydwa dłuższe boki prostokąta ponacinaj w paski (o szer. ok. 2 cm oraz dł. ok. 12 cm).
4. Na środku placka rozłóż farsz. Paski załóż, tak by zachodziły na siebie. Posmaruj jajkiem. Posyp płatkami. Piecz 30 minut w 200 st.