Owocowy przepis babci Jadzi: Pachnący upalnym latem kompot z czerwonych porzeczek na zimę

Jak przygotować esencjonalny kompot z czerwonej porzeczki?
Jak przygotować esencjonalny kompot z czerwonej porzeczki?123RF/PICSEL

Czerwona porzeczka - owocowe superfoods

Zobacz również:

    • witaminy A, C, E i K;
    • witaminy z grupy B;
    • kwas foliowy;
    • magnez;
    • wapń;
    • żelazo;
    • cynk;
    • fosfor;
    • sód.

    Esencjonalny kompot z czerwonych porzeczek - przepis

    Przetwory z czerwonych porzeczek przypomną smak lata w zimie
    Przetwory z czerwonych porzeczek przypomną smak lata w zimie123RF/PICSEL
    • 1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
    • 0,5 l wody
    • 0,5 kg cukru
    1. Porzeczki przebieramy, myjemy, a następnie dokładnie osuszamy z wody za pomocą ręcznika papierowego i oddzielamy od gałązek.
    2. Owoce przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, którymi potrząsamy, by porzeczki odpowiednio się ułożyły.
    3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Tak przygotowanym gorącym syropem zalewamy czerwone porzeczki w słoikach.
    4. Aby kompot przetrwał długie miesiące w domowej spiżarni, poddajemy go pasteryzacji.

    Jak pasteryzować gotowy przetwór?

    1. Pasteryzowanie na mokro to jeden z najpopularniejszych sposobów wekowania gotowych przetworów. Dotyczy to także kompotu z czerwonych porzeczek. Jak poprawnie wykonać tę metodę?
    2. Na dnie wysokiego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, a następnie wlewamy wodę do połowy wysokości naczynia.
    3. Do wody wkładamy słoiki zakrętką do góry, doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przetwory przez 20 minut.
    4. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy słoiki i wykładamy je na ręczniku lub ścierce dnem do góry. W ten sposób pozostawiamy je na 24 godziny, a następnie przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
    Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria