Owocowy przepis babci Jadzi: Pachnący upalnym latem kompot z czerwonych porzeczek na zimę

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

W sezonie letnim na bok odchodzą zmartwienia związane z nawracającymi infekcjami. Częste przebywanie na słońcu dostarcza organizmowi potężnej dawki witaminy D, która odpowiada za wzmocnienie naturalnej odporności. Sytuacja ulega zmianie wraz z początkiem jesieni. By uchronić się przed niechcianymi wirusami, przygotujmy zapasy kompotu z czerwonych porzeczek. Podpowiadamy, jak ugotować i zawekować go w domu.

Jak przygotować esencjonalny kompot z czerwonej porzeczki?
Jak przygotować esencjonalny kompot z czerwonej porzeczki?123RF/PICSEL

Czerwona porzeczka - owocowe superfoods

Analizując listę najzdrowszych owoców, zauważymy, że czerwona porzeczka zajmuje wyjątkowo wysokie miejsce.

Nic w tym dziwnego, gdyż zawiera w sobie liczne witaminy, minerały, składniki odżywcze oraz przeciwutleniacze. Ma zbawienny wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę serca, jest w stanie realnie obniżać ciśnienie krwi, a także łagodzić problemy z trawieniem. Włączenie owocu do diety poleca się zwłaszcza kobietom, gdyż obecność polifenoli łagodzi bóle miesiączkowe, a także działa kojącą i uspokajająco. Bogactwo cennych składników w owocu obejmuje m.in.:

  • witaminy A, C, E i K;
  • witaminy z grupy B;
  • kwas foliowy;
  • magnez;
  • wapń;
  • żelazo;
  • cynk;
  • fosfor;
  • sód.

Esencjonalny kompot z czerwonych porzeczek - przepis

Przetwory z czerwonych porzeczek przypomną smak lata w zimie
Przetwory z czerwonych porzeczek przypomną smak lata w zimie123RF/PICSEL

Radość z pełni lata sprawia, że nawet przez chwilę nie myślimy o tym, że już za kilka miesięcy czeka nas powrót do chłodu i pory roku ubogiej w świeże owoce i warzywa. Sezon porzeczkowy to świetny moment, by zrobić zapasy na zimę. Przetworem, którego nie powinno zabraknąć w spiżarni, jest aromatyczny i słodki kompot z czerwonych porzeczek.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Porzeczki przebieramy, myjemy, a następnie dokładnie osuszamy z wody za pomocą ręcznika papierowego i oddzielamy od gałązek.
  2. Owoce przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, którymi potrząsamy, by porzeczki odpowiednio się ułożyły.
  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Tak przygotowanym gorącym syropem zalewamy czerwone porzeczki w słoikach.
  4. Aby kompot przetrwał długie miesiące w domowej spiżarni, poddajemy go pasteryzacji.

Jak pasteryzować gotowy przetwór?

  1. Pasteryzowanie na mokro to jeden z najpopularniejszych sposobów wekowania gotowych przetworów. Dotyczy to także kompotu z czerwonych porzeczek. Jak poprawnie wykonać tę metodę?
  2. Na dnie wysokiego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, a następnie wlewamy wodę do połowy wysokości naczynia.
  3. Do wody wkładamy słoiki zakrętką do góry, doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przetwory przez 20 minut.
  4. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy słoiki i wykładamy je na ręczniku lub ścierce dnem do góry. W ten sposób pozostawiamy je na 24 godziny, a następnie przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Sprawdź: również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas