Owocowy trójniak
Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź i drobno posiekaj.
Składniki na 4 porcje:
- 12 ciastek pełnoziarnistych
- 400 ml jogurtu
- 2 banany
- 10 dag orzechów włoskich
- po 20 dag jeżyn i jagód
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 2-3 łyżeczki miodu
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź i drobno posiekaj. Jeżyny oraz jagody szybko opłucz na sitku, osącz, osusz na ściereczce. Ciastka grubo pokrusz, wymieszaj z orzechami.
2. Jogurt utrzyj z cukrem waniliowym oraz połową soku z cytryny i miodem. Banany obierz, pokrój w plasterki. Od razu skrop je resztą soku.
3. W pucharkach albo szklankach ułóż na przemian: krem jogurtowy, owoce oraz ciastka z orzechami. Schładzaj ok. 30 minut. Deser udekoruj listkami mięty.