Owsiane muffiny
Na diecie często walczymy z pokusami. Co zrobić, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego? Można jej ulec, ale pod jednym warunkiem - sięgnijmy po coś zdrowego, jak na przykład owsiane muffiny.
Sposób przygotowania:
1. W jednej miseczce umieść płatki owsiane oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Wsyp cukier (możesz zastąpić go ksylitolem), wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajko, rozkłóć. Dodaj jogurt, połącz.
2. Jagody przebierz, opłucz, osącz na sicie. Po sezonie możesz używać mrożonych owoców. Płynne składniki wlej do suchych. Wymieszaj dokładnie. Dodaj jagody, delikatnie połącz. Przygotuj foremki do babeczek lub blachę z dołkami do pieczenia muffinek.
3. Foremki lub dołki wyłóż papilotkami. Rozłóż przygotowaną masę na muffinki. Wierzch posyp resztą wiórków kokosowych. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz muffinki około 25 minut. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.