Owsianka z gryką i kokosem

Gryka jest bogata w rutynę, która pomaga w walce ze stanami zapalnymi, takimi jak artretyzm.

Czas przyrządzenia: 5 minut + namaczanie
Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • 150 g płatków gryczanych
  • 750 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 80 g jogurtu kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • purée z czerwonych owoców: 50 g czerwonych owoców rozgniecionych widelcem

Składniki - dodatki

  • 50 g czerwonych owoców
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki orzechów z ziarnami maku

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce płatki gryczane, mleko kokosowe, nasiona chia, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj jogurt kokosowy. Włóż purée z czerwonych owoców do dwóch szklaneczek. Przełóż na nie owsiankę i udekoruj czerwonymi owocami, wiórkami kokosowymi i ziarnami maku.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko owsianki", F. Green. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych i praktycznych poradników z atrakcyjnymi pomysłami, jak szybko zrobić niebanalny, oryginalny, a przede wszystkim wartościowy posiłek, zgodnie z obraną dietą.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje