Ozorki duszone

Oryginalny przepis na ozorki.

Ozorki były popularnym daniem w czasach PRL-u. Teraz wracają do łask
Ozorki były popularnym daniem w czasach PRL-u. Teraz wracają do łask123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg wołowego ozora,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler, por,
- 1 kostka rosołowa,
- dwa małe awokado,
- 1 pomidor,
- 3 łyżki oliwy,
- 50 ml białego wina,
- 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Przyrządzanie:

Warzywa umyć, obrać. Pokroić w talarki lub paseczki. Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, pieprz. Gotować na wolnym ogniu. Ozór umyć, włożyć do wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu około godziny.
Warzywa wyjąć z wywaru, ozór dusić w rosole jeszcze około dwóch godzin.
Awokado umyć, wydrążyć pestkę, miąższ wyjąć.
Do naczynia (najlepiej takiego od blendera lub miksera) wrzucić miąższ awokado, oliwę, obrany ze skórki i pokrojony pomidor, pieprz, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek i wino. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Ozór wyjąć z rosołu. Ostudzić, pokroić na cieniutkie plasterki.
Ozorki podawać z ziemniakami posypane natką pietruszki i szczypiorkiem.
W małej miseczce podawać sos z awokado.

Porcja - 460 kcal
Czas przygotow.: 210 minut

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas