Ozorki duszone
Oryginalny przepis na ozorki.

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg wołowego ozora,- marchewka,- pietruszka,- seler, por, - 1 kostka rosołowa, - dwa małe awokado, - 1 pomidor, - 3 łyżki oliwy, - 50 ml białego wina, - 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Przyrządzanie:
Warzywa umyć, obrać. Pokroić w talarki lub paseczki. Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, pieprz. Gotować na wolnym ogniu. Ozór umyć, włożyć do wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu około godziny. Warzywa wyjąć z wywaru, ozór dusić w rosole jeszcze około dwóch godzin. Awokado umyć, wydrążyć pestkę, miąższ wyjąć. Do naczynia (najlepiej takiego od blendera lub miksera) wrzucić miąższ awokado, oliwę, obrany ze skórki i pokrojony pomidor, pieprz, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek i wino. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Ozór wyjąć z rosołu. Ostudzić, pokroić na cieniutkie plasterki. Ozorki podawać z ziemniakami posypane natką pietruszki i szczypiorkiem. W małej miseczce podawać sos z awokado.
Porcja - 460 kcal Czas przygotow.: 210 minut