Pączki serowe waniliowe
Zdrowsza wersja uwielbianych ciastek
W misce połącz mąki z pudrem ksylitolowym, proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodaj ser i jajko, dokładnie wszystko wymieszaj mikserem, drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto będzie bardzo delikatne i "wolne", ale nie dosypuj więcej mąki.
W dłoniach lekko posypanych mąką gryczaną utocz z ciasta małe kulki wielkości 2-3 cm, a następnie odłóż na kawałek folii spożywczej lub lekko natłuszczony papier do pieczenia. Gotowe wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, aż będą lekko brązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca i od razu przełóż na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przełóż pączki na paterę i posyp pudrem ksylitolowym. Smakują najlepiej zaraz po usmażeniu i lekkim przestygnięciu, kiedy są mięciutkie.
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.