Pączki serowe waniliowe

Zdrowsza wersja uwielbianych ciastek

Składniki

  • 100 g naturalnego kremowego twarożku (może być kozi)
  • 80 g pełnoziarnistej mąki gryczanej (+ mąka do podsypywania)
  • 50 g pełnoziarnistej mąki ryżowej
  • 20 g ksylitolu, zmielonego na puder
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenek wydrążonych z laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

W misce połącz mąki z pudrem ksylitolowym, proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodaj ser i jajko, dokładnie wszystko wymieszaj mikserem, drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto będzie bardzo delikatne i "wolne", ale nie dosypuj więcej mąki.

Reklama

W dłoniach lekko posypanych mąką gryczaną utocz z ciasta małe kulki wielkości 2-3 cm, a następnie odłóż na kawałek folii spożywczej lub lekko natłuszczony papier do pieczenia. Gotowe wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, aż będą lekko brązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca i od razu przełóż na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przełóż pączki na paterę i posyp pudrem ksylitolowym. Smakują najlepiej zaraz po usmażeniu i lekkim przestygnięciu, kiedy są mięciutkie.


Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje