Pączki serowe waniliowe

Zdrowsza wersja uwielbianych ciastek

Pączki serowe waniliowe
Pączki serowe waniliowemateriały prasowe

W misce połącz mąki z pudrem ksylitolowym, proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodaj ser i jajko, dokładnie wszystko wymieszaj mikserem, drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto będzie bardzo delikatne i "wolne", ale nie dosypuj więcej mąki.

W dłoniach lekko posypanych mąką gryczaną utocz z ciasta małe kulki wielkości 2-3 cm, a następnie odłóż na kawałek folii spożywczej lub lekko natłuszczony papier do pieczenia. Gotowe wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, aż będą lekko brązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca i od razu przełóż na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przełóż pączki na paterę i posyp pudrem ksylitolowym. Smakują najlepiej zaraz po usmażeniu i lekkim przestygnięciu, kiedy są mięciutkie.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas