Pandan: Właściwości i zastosowania

Pandan to niezwykła roślina o wszechstronnych zastosowaniach. Pochodzi z Azji, gdzie jej liście, kwiaty i owoce są wykorzystywane w medycynie naturalnej, kuchni, a także kosmetyce. Pandan pełni rolę naturalnego zielonego barwnika, służy do aromatyzowania potraw, a także przygotowywania herbaty i naparów. Owoce rośliny wykorzystuje się również do produkcji kosmetyków. Pandan wykazuje też właściwości lecznicze – uśmierza ból głowy i stawów, zwalcza gorączkę i dodaje energii. Sprawdź, w jaki sposób można wykorzystywać tę egzotyczną roślinę.

Czym jest pandan i jak go wykorzystać?
Czym jest pandan i jak go wykorzystać? ©123RF/PICSEL

Czym jest pandan?

Czym jest pandan?
©123RF/PICSEL

Pandan to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Pod tą nazwą rozróżnia się ok. 500-600 gatunków. Niektóre z nich to niskie krzewy, inne to wiecznie zielone drzewa o szarym pniu oraz długich, twardych i często kolczastych liściach. Rosną na nich duże owoce o średnicy około 25 cm, które przypominają nieco ananasy, dojrzałe mają intensywnie pomarańczowy kolor. Obecnie drzewo jest uprawiane ze względu na cenne właściwości i zastosowania liści oraz owoców.

Owoce pandanu

Dojrzałe owoce pandanu w azjatyckich krajach stanowią podstawę żywienia. Można jeść je na surowo, gotować, piec i grillować. Z powodzeniem wykorzystuje się je do zagęszczania potraw. Są bogatym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Nic dziwnego, że ekstrakt z owoców pandanu wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków – kremów, balsamów, maseczek do twarzy, a także szamponów i odżywek.

Liście pandanu

Deser z pandanem
©123RF/PICSEL

Liście drzewa pandanu mogą osiągać nawet 10 metrów długości. Są też twarde i wytrzymałe, więc w Azji wykorzystuje się je do krycia dachów domów, a także produkcji mat, dywanów i kapeluszy. Jednak sławę zyskały jako „azjatycka wanilia” – charakteryzują się silnym waniliowo-orzechowym aromatem, więc zanurza się je w wielu potrawach i deserach, by podkreślić ich smak i zapach. Liście zgniata się także w moździerzu lub blenduje, by uzyskać z nich gładką pastę, która jest wtedy nie tylko naturalnym aromatem, ale także barwnikiem. Idealnie komponuje się z deserami i ciastami, nadając im intensywny zielony kolor.

Z liści przyrządza się także herbatę i lecznicze napary, które zwalczają gorączkę, bóle głowy i stawów, a także łagodzą dolegliwości skórne (trzeba zrobić okład) i pomagają się odprężyć. Wszystko za sprawą znajdujących się w nich flawonoidów, witaminy E, chlorofilu, kwasu askorbinowego i pandaniny. Według medycyny naturalnej liście pandanu są także silnym afrodyzjakiem i lekiem na zaburzenia erekcji, wykazują właściwości przeciwzapalne i antywirusowe.

Gdzie kupić i jak stosować pandan?

Ciasto z pandanem
©123RF/PICSEL

W Polsce pandan można kupić w postaci świeżych liści (100 g kosztuje kilkanaście złotych) lub suszonych owoców. Znajdziemy je w sklepach z azjatycką żywnością, a także w sklepach internetowych. Dostępna jest również gotowa herbata pandan.

Liście można stosować tak jak w kuchni azjatyckiej, gdzie służą do zawijania ryżu, mięsa czy ryb. Nadają im w ten sposób oryginalny smak i aromat. Podobnie dzieje się, gdy liście dodamy do gotującego się ryżu, zupy czy gulaszu. Pastę z liści pandanu najlepiej dodawać do ciast i deserów, by zachwycały intensywnym zielonym kolorem.

Owoce będą idealnym składnikiem sałatek warzywnych i owocowych, a także deserów i koktajli. Można z nich również przygotować oczyszczającą i nawilżającą maseczkę do twarzy (owoce najlepiej zblendować razem z niewielką ilością jogurtu naturalnego i nanieść na twarz).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas