Panierowane pałki paprykowe
Pyszny obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania
1. Podudzia umyj i osusz. Wymieszaj składniki marynaty. Możesz je lekko podgrzać, by miód się rozpuścił. Zimną marynatą polej mięso. Wymieszaj, by marynata pokryła całe podudzia. Odstaw w zimne miejsce na przynajmniej 2 godziny.
2. Papryki (najlepiej małe odmiany) umyj. Cebule obierz i pokrój na talarki. Pomidory, np. na gałązce, umyj. Czosnek obierz i pokrój na połówki lub na ćwiartki. Płatki kukurydziane pokrusz na drobniutkie kawałeczki: włóż je do woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta.
3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 st. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Kawałki mięsa wyjmij z marynaty i osusz ręcznikiem papierowym. Opanieruj je w płatkach i obsmaż na oliwie, po minucie z każdej strony.
4. Przełóż je do przygotowanego naczynia. Obłóż warzywami i podlej marynatą. Na wierzchu możesz ułożyć gałązki świeżego rozmarynu. Smaku doda też młoda marchewka pokrojona na plasterki. Piecz ok. 40 minut, obracając i smarując podudzia co ok. 10 min marynatą.