Panierowane pałki paprykowe
Pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki
- 6 podudzi
- marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 posiekana chili
- 1 łyżeczka miodu
- po łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki oraz suszonego lubczyku
- dodatki
- 4 małe papryki
- 2 czerwone cebule
- pomidory cherry
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl. płatków kukurydzianych
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Podudzia umyj i osusz. Wymieszaj składniki marynaty. Możesz je lekko podgrzać, by miód się rozpuścił. Zimną marynatą polej mięso. Wymieszaj, by marynata pokryła całe podudzia. Odstaw w zimne miejsce na przynajmniej 2 godziny. 2. Papryki (najlepiej małe odmiany) umyj. Cebule obierz i pokrój na talarki. Pomidory, np. na gałązce, umyj. Czosnek obierz i pokrój na połówki lub na ćwiartki. Płatki kukurydziane pokrusz na drobniutkie kawałeczki: włóż je do woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta.3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 st. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Kawałki mięsa wyjmij z marynaty i osusz ręcznikiem papierowym. Opanieruj je w płatkach i obsmaż na oliwie, po minucie z każdej strony. 4. Przełóż je do przygotowanego naczynia. Obłóż warzywami i podlej marynatą. Na wierzchu możesz ułożyć gałązki świeżego rozmarynu. Smaku doda też młoda marchewka pokrojona na plasterki. Piecz ok. 40 minut, obracając i smarując podudzia co ok. 10 min marynatą.