Panna Cotta z jeżynami

Z kuchni włoskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 3 płaty żelatyny,

Reklama

- laska wanilii,

- 750 g śmietany kremówki,

- 100 g cukru,

- 200 g jeżyn

Przygotowanie:

Żelatynę namaczać w zimnej wodzie 10 minut. Laskę wanilii rozciąć, wybrać miąższ. 200 g śmietany, laskę i miąższ z wanilii oraz cukier podgrzewać w rondelku. Żelatynę odcisnąć i dodać. 550 g śmietany umieścić w misce, wymieszać z waniliową śmietanką. 4 foremki (po ok. 200 ml) wypłukać zimną wodą i nałożyć do nich przygotowany krem. Odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Połowę jeżyn zmiksować i przetrzeć przez sito, zmieszać z całymi owocami. Foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i uwolnić desery. Podawać z owocami.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2930 kJ/700 kcal

Dowiedz się więcej na temat: panna cotta | włoskie desery | kuchnia włoska | śmietanka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje