Panna Cotta z jeżynami
Z kuchni włoskiej.
- laska wanilii,
- 750 g śmietany kremówki,
- 100 g cukru,
- 200 g jeżyn
Przygotowanie:
Żelatynę namaczać w zimnej wodzie 10 minut. Laskę wanilii rozciąć, wybrać miąższ. 200 g śmietany, laskę i miąższ z wanilii oraz cukier podgrzewać w rondelku. Żelatynę odcisnąć i dodać. 550 g śmietany umieścić w misce, wymieszać z waniliową śmietanką. 4 foremki (po ok. 200 ml) wypłukać zimną wodą i nałożyć do nich przygotowany krem. Odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Połowę jeżyn zmiksować i przetrzeć przez sito, zmieszać z całymi owocami. Foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i uwolnić desery. Podawać z owocami.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2930 kJ/700 kcal