Papryka faszerowana
Z mięsem mielonym i warzywami.
Składniki:
- 8 zielonych papryk
- 40 dag mięsa mielonego
- 20 dag ryżu do risotto
- 2 cebule
- litr bulionu
- 20 dag sera żółtego
- 1 łyżka masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Papryki umyj, zetnij górę, wyjmij nasiona. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż, smaż, aż zrobi się szklisty, dodaj mięso, smaż jeszcze chwilę. Do mięsa z ryżem wlej połowę bulionu, gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
2. Przygotowaną masą faszeruj papryki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Zapiekaj przez 30 minut. Dekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.