Papryka faszerowana

Z mięsem mielonym i warzywami.

Papryki nadziewane ryżem i mięsem
Papryki nadziewane ryżem i mięsem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 zielonych papryk
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 20 dag ryżu do risotto
  • 2 cebule
  • litr bulionu
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki umyj, zetnij górę, wyjmij nasiona. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż, smaż, aż zrobi się szklisty, dodaj mięso, smaż jeszcze chwilę. Do mięsa z ryżem wlej połowę bulionu, gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

2. Przygotowaną masą faszeruj papryki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Zapiekaj przez 30 minut. Dekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas