Papryka po marokańsku
Twoje dziecko chodzi już do przedszkola i jest na tyle duże, że może próbować "dorosłych" dań. Polecamy faszerowaną paprykę. Wygląda i smakuje doskonale!
Składniki na 4 porcje:
- 2 papryki
- 20 dag kuskusu
- 10 dag rodzynek sułtańskich lub kalifornijskich
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz cayenne, kmin rzymski
- pęczek zielonej pietruszki, listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Kuskus wsypać do naczynia z szerokim dnem. Wlać wrzątek (do poziomu o centymetr ponad kaszką), osolić, przykryć i odczekać , aż ziarna wchłoną wodę. Rozdrobnić widelcem.
2. Papryki umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z błon i pestek. Rodzynki sparzyć, osączyć. Cebulę posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na sos. Doprawić solą, pieprzem cayenne i kminem. Posiekać natkę i listki mięty. Kuskus wymieszać z sosem, cebulką i rodzynkami, nadziać tym papryki. Podpiec 20 minut w temp. 200 st. C.