Papryka z mięsem i ryżem

Pomysł na przystawkę.

Nadziewaną paprykę możesz również podać w całości
Nadziewaną paprykę możesz również podać w całości123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 4 papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 50 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj na półtwardo. Czosnek i cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oleju. Pieczarki obierz, umyj, posiekaj w kostkę, dodaj do cebuli, duś. Dodaj mięso, smaż 15 minut. W misce wymieszaj ryż, pieczarki, mięso, jajko, przyprawy, połącz składniki.

2. Papryki umyj, przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Napełnij je farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.

3. Podawaj na ciepło z pieczywem czosnkowym.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas