Papryka z mięsem i ryżem
Pomysł na przystawkę.
Składniki:
- 20 dag ryżu
- 4 papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- 50 dag mielonego mięsa
- jajko
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj na półtwardo. Czosnek i cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oleju. Pieczarki obierz, umyj, posiekaj w kostkę, dodaj do cebuli, duś. Dodaj mięso, smaż 15 minut. W misce wymieszaj ryż, pieczarki, mięso, jajko, przyprawy, połącz składniki.
2. Papryki umyj, przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Napełnij je farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.
3. Podawaj na ciepło z pieczywem czosnkowym.