Papryki z serem feta i oliwkami
Faszerowana papryka to popularne letnie danie. Napełniona oliwkami i serem feta przypadnie do gustu najbardziej wybrednemu smakoszowi.
Składniki:
- 4 duże słodkie papryki np. żółte i czerwone
- opakowanie sera feta
- 2 duże pomidory
- mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- oliwa z oliwek
- suszone zioła, np. tymianek
- pieprz, ew. sól
Przygotowanie:
Papryki umyj i osusz, po czym przetnij je wzdłuż gniazda nasiennego na pół, usuń pesteczki.
Ser feta pokrój w dużą kostkę, oprósz go ziołami. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki lub w kostkę (jeśli mają grubszą skórkę, możesz je sparzyć i ją zdjąć). Dodaj do sera, połącz z osączonymi oliwkami, skrop wszystko oliwą z oliwek, oprósz pieprzem, możesz też doprawić solą. Serem z pomidorami i oliwkami nadziej przekrojone papryki.
Możesz je podać w takiej formie, ale jeśli chcesz, możesz je też podpiec np. na ruszcie lub grillu.