Parówki w cieście
Parówki w cieście spełniają warunki imprezowej przekąski doskonałej. Są szybkie i tanie w przygotowaniu, a za jednym zamachem można zrobić ich dużo. Parówki w cieście to pomysłowe i szybkie danie na każdą okazję.
Parówki w cieście - przygotowanie
Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy letnim mlekiem i wodą. Odstawiamy na kilka minut, dodajemy olej, mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Z masy wyrabiamy ciasto, gotowe zostawiamy w misce i przenosimy do ciepłego miejsca, gdzie powinno odstać 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki. Każdą parówkę kroimy na pół, smarujemy ketchupem, zawijamy w plasterek sera, a następnie owijamy ciastem.
Tak przygotowane parówki smarujemy żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Sprawdź inne przepisy na przekąski:
***
Zobacz także: