Reklama

Reklama

Parówki w cieście

Parówki w domowym cieście spełniają warunki imprezowej przekąski doskonałej. Są szybkie i tanie w przygotowaniu, a za jednym zamachem można zrobić ich dużo.

Składniki

  • 8 parówek
  • 16 plasterków sera żółtego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy letnim mlekiem i wodą. Odstawiamy na kilka minut, dodajemy olej, mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Z masy wyrabiamy ciasto, gotowe zostawiamy w misce i przenosimy do ciepłego miejsca, gdzie powinno odstać 30 minut do wyrośnięcia.

Reklama

Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki. Każdą parówkę kroimy na pół, smarujemy ketchupem, zawijamy w plasterek sera, a następnie owijamy ciastem. 

Tak przygotowane parówki smarujemy żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Dowiedz się więcej na temat: parówki | Parówki w cieście

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje