Parzybroda z młodą kapustą
Wiosenny kapuśniak z pomidorami.

Składniki:
- wywar mięsny (np. na żeberkach) lub warzywny
- 1/2 młodej kapusty
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 6 niedużych pomidorów
- sól, pieprz
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- zielenina (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do podgrzanego wywaru włóż liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone: ziemniaki (ilość wg uznania), marchewkę, pietruszkę, seler. Dopraw solą, zacznij gotować na średnim ogniu.
2. Kapustę pokrój, przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Gdy zupa się zagotuje, dodaj kapustę. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Pomidory sparz, obierz, pokrój je na dowolne kawałki. Dodaj do kapuśniaczku i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Na koniec dopraw do smaku, ewentualnie dodaj zieleninę.