Pasta oliwkowa
Szukasz pomysłu na dodatek do kanapek, który byłby zdrowy, smaczny, domowej roboty i nieskomplikowany? Pasta oliwkowa wszystkie te warunki spełnia..

Ząbek czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno.
W misce umieszczamy rozdrobniony czosnek, oliwki i natkę, wlewamy oliwę. Posypujemy całość pieprzem, ewentualnie dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny. Blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną pastę chłodzimy w lodówce kilka godzin (a najlepiej całą noc).
Składniki
- 1 szklanka zielonych oliwek (bez pestek)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)