Pasta z awokado i papryką (po 18. miesiącu)

Jeżeli twoje dziecko je kanapki przed 18. miesiącem to możesz śmiało mu zaproponować taką pastę.

Pasta z awokado i papryką
Pasta z awokado i papryką Rodzice w kuchni

Ostatnio robiłam deser, do którego użyłam połowy awokado (przepis znajdziecie poniżej). Zastanawiałam się jak wykorzystać drugą połówkę tego egzotycznego owocu. Postanowiłam zrobić śniadaniową pastę z awokado i papryki. Bałam się, że może jej nie polubić, ale ku mojemu zaskoczeniu bardzo jej smakowała (tak samo jak pozostałym członkom rodziny).

Przypomnę tylko, że słodką czerwoną paprykę możesz wprowadzić dziecku po 9. miesiącu, a awokado jako papkę między 6., a 9. miesiącem. Zamiast papryki możesz użyć kawałka dojrzałego pomidora. Awokado zwiększa przyswajalność likopenu, który znajduje się w pomidorach i taka pasta jest również bardzo smaczna. Na koniec podam wam kilka mądrości egipskich o awokado i papryce.

Miąższ awokado zawiera: spore ilości witaminy K, C, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), kwas foliowy i pantotenowy, a także składniki mineralne takie jak potas, magnez, miedź, cynk i mangan. Papryka to źródło witaminy C, K, B6, beta-karotenu i niewielkich ilości kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, miedź oraz małych ilości magnezu i żelaza. Dodatkowo zawiera rutynę, która działa uszczelniająco na naczynia krwionośne.
Jak widzicie - samo zdrowie - tyle witamin w małym co nieco.

Składniki:

  • 2 kromki chleba (najlepiej graham, razowy lub pełnoziarnisty)
  • 1/2 awokado
  • 2 paseczki czerwonej papryki
  • opcjonalnie odrobina soli do doprawienia (dzieciom proponuję podać pastę bez soli)

Sposób przygotowania:

  1. Paseczki papryki i pół awokado obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki.
  2. Kawałeczki przełóż do wysokiego naczynia i całość dokładnie zmiksuj.
  3. Przygotowaną pastę rozsmaruj na chlebie.

Smacznego!

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas