Pasta z pomidorami
Delikatna i lekka.
Składniki:
●ugotowana marchewka, pietruszka, seler (mogą być z rosołu lub bulionu) - przestudzone
●1/3 szkl. przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być również kupny)
●1/2 słoika osączonych suszonych pomidorów
●opcjonalnie garść orzechów nerkowca
●bazylia
●sól
●ksylitol (szczypta - do posłodzenia zamiast cukru)
●1-2 łyżki oleju
●pomidor i natka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa z bulionu pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z suszonymi pomidorami oraz przecierem na gładką masę (jeśli chcesz, możesz dodać także orzechy nerkowca - pasta będzie bardziej treściwa).
2. Do masy dodaj przyprawy i olej, ponownie krótko zmiksuj. Pastę rozsmaruj na kanapkach (świetnie smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym pieczywem).
3. Kanapki udekoruj kawałkami pomidora i świeżo posiekaną natką pietruszki.