Pasta z pomidorami

Delikatna i lekka.

Pasta z pomidorów smakuje genialnie ze świeżym pieczywem
Pasta z pomidorów smakuje genialnie ze świeżym pieczywem 123RF/PICSEL

Składniki:

●ugotowana marchewka, pietruszka, seler (mogą być z rosołu lub bulionu) - przestudzone

●1/3 szkl. przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być również kupny)

●1/2 słoika osączonych suszonych pomidorów

●opcjonalnie garść orzechów nerkowca

●bazylia

●sól

●ksylitol (szczypta - do posłodzenia zamiast cukru)

●1-2 łyżki oleju

●pomidor i natka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa z bulionu pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z suszonymi pomidorami oraz przecierem na gładką masę (jeśli chcesz, możesz dodać także orzechy nerkowca - pasta będzie bardziej treściwa).

2. Do masy dodaj przyprawy i olej, ponownie krótko zmiksuj. Pastę rozsmaruj na kanapkach (świetnie smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym pieczywem).

3. Kanapki udekoruj kawałkami pomidora i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas