Reklama

Reklama

Pasta z wędzonego pstrąga i serka

Idealna do kanapek. W sam raz na śniadanie lub kolację.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 wędzone pstrągi
  • 4 łyżki serka np. Almette z chrzanem
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania

Oddziel mięso pstrąga od skóry i ości. Rozgnieć je delikatnie widelcem. Sprawdź, czy nie pozostały ości.

Reklama

Zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj pstrąga z łyżką oliwy, serkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj skórkę z cytryny. Pokrop sokiem z cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z grzankami.

Pozostałe z wędzonego pstrąga ości, kręgosłup oraz głowę włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj szybki bulion rybny z dodatkiem świeżego lub pieczonego pstrąga (jeśli masz jego resztki z obiadu). Do bulionu dodaj również kawałek pora, paloną cebulę i liść laurowy. 

Po ugotowaniu, odcedź czysty bulion i podaj go np. z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kawałkami upieczonej ryby (jeśli pozostała z poprzedniego obiadu), natką pietruszki i łyżką Almette ze szczypiorkiem lub chrzanem. 

Szczypiorek i koperek możesz z powodzeniem wyhodować na balkonie i cieszyć się własnymi, świeżymi ziołami już po kilku tygodniach od wysiania.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje