Pasta z wędzonego pstrąga i serka
Idealna do kanapek. W sam raz na śniadanie lub kolację.
Sposób przygotowania
Oddziel mięso pstrąga od skóry i ości. Rozgnieć je delikatnie widelcem. Sprawdź, czy nie pozostały ości.
Zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj pstrąga z łyżką oliwy, serkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj skórkę z cytryny. Pokrop sokiem z cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z grzankami.
Pozostałe z wędzonego pstrąga ości, kręgosłup oraz głowę włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj szybki bulion rybny z dodatkiem świeżego lub pieczonego pstrąga (jeśli masz jego resztki z obiadu). Do bulionu dodaj również kawałek pora, paloną cebulę i liść laurowy.
Po ugotowaniu, odcedź czysty bulion i podaj go np. z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kawałkami upieczonej ryby (jeśli pozostała z poprzedniego obiadu), natką pietruszki i łyżką Almette ze szczypiorkiem lub chrzanem.
Szczypiorek i koperek możesz z powodzeniem wyhodować na balkonie i cieszyć się własnymi, świeżymi ziołami już po kilku tygodniach od wysiania.