Pasztet w sezamie
Sprawdzi się jako idealny dodatek do pieczywa

Składniki
- po 1 kg udźca indyka i wieprzowiny
- 50 dag wołowiny
- 20 dag podgardla
- 20 dag wątróbki
- 5 jajek
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 bułeczki
- 4 suszone borowiki
- sól
- pieprz
- po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 listki laurowe
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz i sezam do formy
20 porcji
Sposób przygotowania
1. Włoszczyznę obierz, pokrój. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki oraz warzywa włóż do garnka. Wrzuć przyprawy i grzybki. Gotuj ok. 3 godzin. Mięso wyjmij. Do wywaru włóż wątróbkę, gotuj 5 minut, wyjmij. Bułeczki namocz w wywarze,odciśnij. Mięso zmiel 3 razy z wątróbką i bułkami. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Foremki posmaruj tłuszczem. Posyp sezamem. Nałóż pasztet. Owiń folią, by inne produkty nie przeszły zapachem przypraw i zamroź. 2. Foremki z pasztetem wyjmij, rozmroź go. Pasztet piecz godzinę w 190 st. Wystudź.