Pasztet z kaszy jaglanej w cieście francuskim
Smacznie i zdrowo.
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 marchewek
- por
- 2 pietruszki
- 4 jajka
- cebula
- pół szklanki zmielonych orzechów
- olej
- czosnek
- ziele angielskie
- lubczyk
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- sos sojowy
- tymianek
- sól
- pieprz
- groszek konserwowy
- masło
- ciasto francuskie
Przygotowanie:
1 Dwie marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce, cebulę i pora posiekaj. Warzywa zeszklij na oleju. Zalej odrobiną wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Duś kilka minut. Wyjmij ziele i liść laurowy. Ostudź. Dodaj jajka, kaszę, orzechy, pół szklanki oleju i sos sojowy. Masę zmiksuj, przypraw, wsyp garść groszku konserwowego i wymieszaj.
2 Ugotuj pozostałe marchewki, każdą przekrój na pół. Formę keksówkę wylep ciastem (dno oraz boki). Włóż połowę przygotowanej masy. Na wierzchu połóż marchewki, nakryj resztą masy oraz ciastem. W ciasto wbij 2 surowe rurki makaronowe (aby para miała ujście).