Pasztet z kaszy jaglanej w cieście francuskim

Smacznie i zdrowo.

Pasztet podaj z chlebem
Pasztet podaj z chlebem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 marchewek
  • por
  • 2 pietruszki
  • 4 jajka
  • cebula
  • pół szklanki zmielonych orzechów
  • olej
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • sos sojowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • groszek konserwowy
  • masło
  • ciasto francuskie

Przygotowanie:

1 Dwie marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce, cebulę i pora posiekaj. Warzywa zeszklij na oleju. Zalej odrobiną wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Duś kilka minut. Wyjmij ziele i liść laurowy. Ostudź. Dodaj jajka, kaszę, orzechy, pół szklanki oleju i sos sojowy. Masę zmiksuj, przypraw, wsyp garść groszku konserwowego i wymieszaj.

2 Ugotuj pozostałe marchewki, każdą przekrój na pół. Formę keksówkę wylep ciastem (dno oraz boki). Włóż połowę przygotowanej masy. Na wierzchu połóż marchewki, nakryj resztą masy oraz ciastem. W ciasto wbij 2 surowe rurki makaronowe (aby para miała ujście).

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas