Patatesli mantı, czyli pierogi z farszem z pikantnych ziemniaków
To tureckie danie jest popularne i znane pod niemal identyczną nazwą również w kuchni południowego Kaukazu, w Azji Środkowej oraz w Afganistanie, a także w kuchniach chińskich muzułmanów. Jego sekretem jest doskonałe ciasto oraz farsz ziemniaczany, którego smak podbija cebula i pul biber.

Składniki
- ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłej wody
- jajko „zerówka”
- sól
- farsz:
- 300 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- spora cebula
- ¼ czerwonej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pul biber
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
- do podania:
- 150 g jogurtu greckiego
- 50 g masła
- sól
Sposób przygotowania:
Z mąki, wody, jajka i odrobiny soli zagniatamy sprężyste ciasto. Owijamy folią i odkładamy do lodówki, żeby odpoczęło. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, ale dwie godziny też będą w porządku.
Cebulę i paprykę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie. Doprawiamy słodką i pikantną papryką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z cebulą.
Ciasto wałkujemy dość cienko. Nożem wycinamy z ciasta kwadraty. Łyżeczką nakładamy farsz, zwilżamy brzegi letnią wodą i kleimy jak pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z jogurtem, skropione słonym masłem.
Przepis pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia":
