Patatesli mantı, czyli pierogi z farszem z pikantnych ziemniaków

To tureckie danie jest popularne i znane pod niemal identyczną nazwą również w kuchni południowego Kaukazu, w Azji Środkowej oraz w Afganistanie, a także w kuchniach chińskich muzułmanów. Jego sekretem jest doskonałe ciasto oraz farsz ziemniaczany, którego smak podbija cebula i pul biber.

Patatesli mantı
Patatesli mantımateriały prasowe

Składniki

- ciasto:

  • 340 g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłej wody
  • jajko „zerówka”
  • sól

- farsz:

  • 300 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • spora cebula
  • ¼ czerwonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pul biber
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

- do podania:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • sól
25 szt.

Sposób przygotowania:

Z mąki, wody, jajka i odrobiny soli zagniatamy sprężyste ciasto. Owijamy folią i odkładamy do lodówki, żeby odpoczęło. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, ale dwie godziny też będą w porządku.

Cebulę i paprykę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oliwie. Doprawiamy słodką i pikantną papryką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z cebulą.

Ciasto wałkujemy dość cienko. Nożem wycinamy z ciasta kwadraty. Łyżeczką nakładamy farsz, zwilżamy brzegi letnią wodą i kleimy jak pierogi.

Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

Podajemy z jogurtem, skropione słonym masłem.

Przepis pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia":

Okładka książki "Stambuł do zjedzenia"
Okładka książki "Stambuł do zjedzenia"materiały prasowe
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?