Patisony marynowane
Pomysł na patisony.

Składniki:
- 1 kg. małych patisonów, - 1 cebula, - 2 marchewki, - kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, - 1 łyżka ziaren gorczycy, - 1/2 główki czosnku, - kilka liści laurowych, - 3 łyżki soli, - 5 łyżek cukru, - 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc., - 5 szklanek wody
Przygotowanie:
Patisony umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w cząsteczki. Do wyparzonych i suchych słoików wkładać po kilka plasterków marchewki, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego, po 1 małym listku laurowym, ząbku czosnku i cząstce cebuli.
Następnie w słoikach układać patisony. Ocet zagotować z wodą, solą i cukrem. Marynatą zalać patisony, dokładnie wytrzeć gwinty słoika i zakręcić nakrętkę. Słoiki pasteryzować ok. 15 min. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem i odłożyć na ściereczkę do ostygnięcia.
Czas przygotowania 1 h 20 min.