Pełnią lata, deszczową jesienią i do słoików na zimę. Bigos z cukinii do podjadania

Aromatyczny bigos z cukinii to o wiele lżejsza, ale niemniej pyszna, alternatywa dla tradycyjnego dania na bazie kapusty. Doskonale łączy w sobie sezonowe składniki, w których wybija się dojrzewająca w słońcu cukinia. To świetny patent na smaczne przemycenie porcji warzyw do codziennych posiłków. Gotowe danie kusi nie tylko wyglądem i aromatem, ale przede wszystkim obłędnym smakiem.

Jak w szybki i smaczny sposób przygotować bigos z cukinii?
Jak w szybki i smaczny sposób przygotować bigos z cukinii?123RF/PICSEL

Sezonowy smakołyk z cukinią

Młoda cukinia to warzywo, które możemy wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Ogromną popularnością wśród jej zwolenników cieszą się m.in.:

  • chrupiące placki,
  • aromatyczne wywary,
  • zupy krem,
  • tarty na wytrawnie,
  • makarony,
  • zapiekanki mięsno-warzywne,
  • leczo,
  • ciasta i desery.

Oryginalnym patentem na podbicie potencjału warzywa jest przygotowanie z niego smakowitego bigosu. Danie wychodzi idealnie gęste, sycące i bardzo pożywne. Bogactwo warzyw i mięsny dodatek sprawiają, że trudno przejść obojętnie obok dokładni parującej potrawy. Bigos z cukinii doskonale smakuje przygotowany na świeżo, ale także zamknięty w słoikach na zimę. Co dodać do bigosu z cukinii?

Składniki na bigos z cukinii

Bigos z cukinii doskonale nadaje się do zawekowania w słoikach
Bigos z cukinii doskonale nadaje się do zawekowania w słoikach123RF/PICSEL
  • 1 kg średnich cukinii
  • 700 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 biała część pora
  • 1-2 średnie marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g podwędzanej kiełbasy
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić domowy bigos z cukinii?

  1. Cebulę, marchew oraz pora dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. Po obraniu z łupiny cebulę drobno szatkujemy, pora kroimy cienki w poprzek, a marchewki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
  2. Do dużego garnka wlewamy porcję oleju roślinnego i rozgrzewamy na niewielkim ogniu, a następnie wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut.
  3. Kiedy warzywa się smażą, przygotowujemy cukinię. Po umyciu i osuszeniu odkrawamy oba końce, a następnie tniemy w półplasterki.
  4. Ząbki czosnku pozbawiamy łupiny i także kroimy w plasterki. Oba składniki dodajemy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, słodką papryką, solą i pieprzem.
  5. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut na średniej mocy palnika.
  6. W kolejnym kroku kroimy kiełbasę w średniej grubości plasterki, a pomidory obieramy ze skórki za pomocą ostrego noża. Możemy wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Oba składniki wrzucamy do garnka.
  7. Kiedy kiełbasa i pomidory znajdą się w garnku, przykrywamy całość pokrywką, ustawiamy niewielką moc palnika i dusimy składniki przez ok. 20 minut.
  8. Po upływie ostatniej minuty dodajemy jeszcze trzy łyżki koncentratu pomidorowego i gotujemy jeszcze przez 20-25 minut. Jeśli zależy nam na tym, by cukinia się rozpadła, wydłużmy czas podgrzewania.
  9. Gotowy bigos z cukinii najlepiej smakuje na ciepło, podany ze świeżym pieczywem, ryżem lub kaszą. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas