Pełnią lata, deszczową jesienią i do słoików na zimę. Bigos z cukinii do podjadania

Jak w szybki i smaczny sposób przygotować bigos z cukinii?
Jak w szybki i smaczny sposób przygotować bigos z cukinii?123RF/PICSEL

Sezonowy smakołyk z cukinią

  • chrupiące placki,
  • aromatyczne wywary,
  • zupy krem,
  • tarty na wytrawnie,
  • makarony,
  • zapiekanki mięsno-warzywne,
  • leczo,
  • ciasta i desery.

Zobacz również:

    Składniki na bigos z cukinii

    Bigos z cukinii doskonale nadaje się do zawekowania w słoikach
    Bigos z cukinii doskonale nadaje się do zawekowania w słoikach123RF/PICSEL
    • 1 kg średnich cukinii
    • 700 g pomidorów
    • 1 duża cebula
    • 1 biała część pora
    • 1-2 średnie marchewki
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 300 g podwędzanej kiełbasy
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku

    Jak przyrządzić domowy bigos z cukinii?

    1. Cebulę, marchew oraz pora dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. Po obraniu z łupiny cebulę drobno szatkujemy, pora kroimy cienki w poprzek, a marchewki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.
    2. Do dużego garnka wlewamy porcję oleju roślinnego i rozgrzewamy na niewielkim ogniu, a następnie wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut.
    3. Kiedy warzywa się smażą, przygotowujemy cukinię. Po umyciu i osuszeniu odkrawamy oba końce, a następnie tniemy w półplasterki.
    4. Ząbki czosnku pozbawiamy łupiny i także kroimy w plasterki. Oba składniki dodajemy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, słodką papryką, solą i pieprzem.
    5. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut na średniej mocy palnika.
    6. W kolejnym kroku kroimy kiełbasę w średniej grubości plasterki, a pomidory obieramy ze skórki za pomocą ostrego noża. Możemy wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Oba składniki wrzucamy do garnka.
    7. Kiedy kiełbasa i pomidory znajdą się w garnku, przykrywamy całość pokrywką, ustawiamy niewielką moc palnika i dusimy składniki przez ok. 20 minut.
    8. Po upływie ostatniej minuty dodajemy jeszcze trzy łyżki koncentratu pomidorowego i gotujemy jeszcze przez 20-25 minut. Jeśli zależy nam na tym, by cukinia się rozpadła, wydłużmy czas podgrzewania.
    9. Gotowy bigos z cukinii najlepiej smakuje na ciepło, podany ze świeżym pieczywem, ryżem lub kaszą. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsatPolsat