Bigos okazał się zbyt kwaśny? Nie załamuj rąk. Z tymi trikami uratujesz potrawę
![Łukasz Piątek](https://i.iplsc.com/000J6186RN2978K7-C416.webp)
Oprac.: Łukasz Piątek
Już na samą myśl o tej potrawie niejednej osobie pocieknie ślinka. I choć sposobów na jej przygotowanie jest wiele, to jednak zasadniczo powinna charakteryzować się lekko kwaśnym smakiem. Bigos, bo o nim właśnie mowa, już za kilka dni zostanie podany do stołu w milionach polskich domów. Zdarzają się jedna sytuacje, gdy gotowy już bigos jest zbyt kwaśny. Co wówczas możemy zrobić, by był zjadliwy?
![Zbyt kwaśny bigos można uratować za pomocą pewnych dodatków](https://i.iplsc.com/00070UQ4YGDG9VNN-C322-F4.webp)
Dlaczego bigos wyszedł zbyt kwaśny?
Historia bigosu sięga przełomu XVII i XVIII wieku. Wówczas bigos był potrawą przyrządzaną na bazie mięsa, ryb, a czasami nawet raków. Dodawano do niego ocet winny, sok z cytryn i limonek. W XVIII drogie składniki zaczęto zastępować kapustą kiszoną i właśnie w takiej formie przetrwał do dziś.
I choć lekko kwaśny smak bigosu powinien być w nim wyczuwalny, to jednak czasami z różnych powodów jest on zbyt dominujący, co negatywnie wpływa na odbiór potrawy. Dzieje się tak m.in. z uwagi na niedostateczne odsączenie kapusty z nadmiaru kwasku powstałego na skutek jej kiszenia.
Jeśli zdarzy nam się, że bigos jest zbyt kwaśny, nie załamujmy rąk. Potrawa jest do uratowania.
Czytaj także: Babciny przepis na domowy bigos z kiszonej kapusty
![Kwaśny bigos da się łatwo uratować](https://i.iplsc.com/0009ZO8C6B2EU1OA-C322-F4.webp)
Jak uratować zbyt kwaśny bigos?
Jednym ze sposobów na zmniejszenie kwaśnego smaku bigosu jest dodanie do niego wcześniej ugotowanej, posiekanej, białej kapusty. Kapustę dodajemy do bigosu partiami, dokładnie mieszamy i czekamy, aż nasiąknie bigosowym wywarem. Jeśli włożymy zbyt dużo takiej kapusty, bigos rzecz jasna nie będzie już tak kwaśny, ale będzie również mdły w smaku, a tego przecież nie chcemy.
Inny triki na zbyt kwaśny bigos polega na wykorzystaniu cebuli i suszonych śliwek węgierek. Cebulę należy posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni i dodać do bigosu wraz ze śliwkami. Zamiast śliwek możemy użyć odrobiny miodu lub trochę rodzynek.
Warto wiedzieć: Nigdy nie kupuj takiej kapusty. Jest źródłem konserwantów i może zrujnować twoje zdrowie
Bardzo dobrą i skuteczną metodą jest również dodanie wody do garnka z bigosem. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, czy kwaśny smak nie jest już tak intensywny. Możemy również odlać część wywaru z bigosu i w jego miejsce wlać wodę. Wówczas z pewnością bigos nie będzie aż tak kwaśny.
W internecie znajdziemy również ciekawe rozwiązanie, polegające na dodanie do zbyt kwaśnego bigosu odrobiny sody oczyszczonej. Jej odczyn zasadowy powinien zmniejszyć kwaskowy smak bigosu.