Penne w sosie śmietanowo-brokułowym
Penne w sosie śmietanowo-brokułowym, z dodatkiem niebieskiego pleśniaka i parmezanu, uwodzi smakiem. Zrobisz go szybko i łatwo - wypróbuj nasz przepis.

Składniki
- penne (opakowane 500 g) - polecamy razowe
- brokuły - jedna świeża róża lub opakowanie mrożonych brokułów (400-500 g)
- 100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
- 400-450 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 małe opakowanie tartego parmezanu
- łyżka masła
- dwie łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
1. Zaczynamy od ugotowania brokułów. W przypadku świeżych warzyw trzeba zacząć od odcięcia i umycia samych różyczek, z mrożonymi nie ma tego problemu.
2. Najlepiej przygotować brokuły na parze, ale jeśli nie mamy specjalnego garnka, to wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku z kilkoma kroplami soku z cytryny (nie stracą w ten sposób swojego soczystego zielonego koloru) i gotujemy 3-4 minuty.
3. Na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy oliwy. Na ciepły tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili odcedzone brokuły. Mieszamy przez kilka minut, jednocześnie rozdrabniając różyczki brokułów.
4. Dodajemy śmietanę i ser pleśniowy (najlepiej podzielić go na mniejsze kawałki, wtedy szybciej się rozpuści), posypujemy parmezanem i wszystko mieszamy na wolnym ogniu kilka minut.
5. Na końcu dodajemy przyprawy do smaku. Nie przesadzajmy z solą, bo sam pleśniak jest już słony, za to pieprzu - szczególnie, jeśli jest świeżo zmielony - nie żałujmy sobie.
6. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, proponuję wcześniej wszystko razem wymieszać w większym garnku.
7. Można posypać posiekaną pietruszką - będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, a do tego pietruszka zneutralizuje zapach czosnku.