Penne w sosie śmietanowo-brokułowym

Penne w sosie śmietanowo-brokułowym, z dodatkiem niebieskiego pleśniaka i parmezanu, uwodzi smakiem. Zrobisz go szybko i łatwo - wypróbuj nasz przepis.

Penne z tego przepisu smakuje wyśmienicie.
Penne z tego przepisu smakuje wyśmienicie.123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Zaczynamy od ugotowania brokułów. W przypadku świeżych warzyw trzeba zacząć od odcięcia i umycia samych różyczek, z mrożonymi nie ma tego problemu.

2. Najlepiej przygotować brokuły na parze, ale jeśli nie mamy specjalnego garnka, to wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku z kilkoma kroplami soku z cytryny (nie stracą w ten sposób swojego soczystego zielonego koloru) i gotujemy 3-4 minuty.

3. Na małym ogniu w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy oliwy. Na ciepły tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili odcedzone brokuły. Mieszamy przez kilka minut, jednocześnie rozdrabniając różyczki brokułów.

4. Dodajemy śmietanę i ser pleśniowy (najlepiej podzielić go na mniejsze kawałki, wtedy szybciej się rozpuści), posypujemy parmezanem i wszystko mieszamy na wolnym ogniu kilka minut.

5. Na końcu dodajemy przyprawy do smaku. Nie przesadzajmy z solą, bo sam pleśniak jest już słony, za to pieprzu - szczególnie, jeśli jest świeżo zmielony - nie żałujmy sobie.

6. Sos podajemy z ugotowanym makaronem, proponuję wcześniej wszystko razem wymieszać w większym garnku.

7. Można posypać posiekaną pietruszką - będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, a do tego pietruszka zneutralizuje zapach czosnku.

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas