Peperonata z kurczaka z bazylią - Robert Sowa

Słynny "włoski bigos".

Składniki: 4 udka z kurczaka bez skóry i kości, 2 cebule pokrojone w kostkę, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 10 dag zielonego groszku, 1 papryczka chilli, 20 dag czerwonej papryki, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml salsy pomidorowej, 100 ml czerwonego wina, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, bazylia, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

Przygotowanie

Umyte i osuszone udka z kurczaka kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy i oprószamy papryką. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy udka z kurczaka i mocno przysmażamy z każdej strony. Dodajemy czosnek, cebulę, pieczarki, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Smażymy 10 minut i zalewamy czerwonym winem. Dodajemy zielony groszek, przyprawy, przecier i salsę pomidorową i dusimy do miękkości. Przed podaniem dodajemy bazylię, co zwiększa aromatyczność dania. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas