Peperoncino - smak, zdrowie i uroda

Peperoncino - mała pikantna papryczka, niezbędny składnik wielu dań włoskiej kuchni, przede wszystkim sosów do makaronów, to także znakomite antidotum na różne dolegliwości. Pomoże również urodzie i jest znakomitym afrodyzjakiem.

Peperoncino jest uważana za afrodyzjak
Peperoncino jest uważana za afrodyzjak123RF/PICSEL

Odrobina peperoncino wzbogaci każdy sos pomidorowy i wiele innych dań z makaronem i warzywami. Ostatnio eksperci zajmują się jego dobroczynnym wpływem na zdrowie. Okazuje się bowiem, że pikantna papryczka łagodzi ból. To zasługa kapsaicyny, organicznego związku chemicznego odpowiedzialnego za jej ostry, piekący smak. Substancja ta ma też dobroczynny wpływ na włosy. Szampon z dodatkiem wyciągu z papryczki wzmacnia je i dodaje im blasku.

Następne odkryte dobroczynne właściwości to rozszerzanie naczyń krwionośnych i obniżanie poziomu cholesterolu. Zawartość witamin PP i E pomaga w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy tętnic. Lekarze zalecają dodawanie odrobiny pikantnego składnika w ramach prewencji przed zawałem.

Poza tym w papryczce, powszechnie nazywanej chili, jest też witamina A,B,C, beta karoten i luteina. Wszystkie te substancje to przeciwutleniacze chroniące skórę i opóźniające proces jej starzenia.

Nie brak także ekspertów twierdzących, że peperoncino pomoże schudnąć. To również zasługa kapsaicyny, która redukuje apetyt.

Poza tym wbrew temu, co można sądzić, mimo bardzo ostrego smaku nie powoduje pieczenia w żołądku; przeciwnie: sprzyja wydzielaniu soków żołądkowych i poprawia trawienie. Te zalety potwierdza tradycja z południa Włoch, gdzie przygotowuje się w tym celu napar z rumianku, łyżeczki sproszkowanego peperoncino i odrobiny miodu.

Od zawsze mała pikantna papryka uchodzi za silny afrodyzjak; to zasługa witaminy E.

Warto o tym wszystkim pamiętać przygotowując dania włoskiej kuchni i dodawać odrobinę peperoncino do każdego sosu do makaronu z pomidorów i warzyw. Znakomite jest szczególnie w połączeniu z ugotowanymi brokułami i podsmażonym na oliwie czosnkiem, które miesza się z krótkim makaronem i posypanym parmezanem.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas