Perfekcyjna kucharka - dopiero po pięćdziesiątce

Potrzeba dekady, aby kobieta w pełni zgłębiła tajniki sztuki kulinarnej. Dlatego też według wyliczeń naukowców, panie stają się perfekcyjnymi kucharkami dopiero po skończeniu 55 lat.

kucharka
kucharka123RF/PICSEL
Pewność siebie 50-latki sprawia, że porywa się na trudniejsze dania
Pewność siebie 50-latki sprawia, że porywa się na trudniejsze dania123RF/PICSEL

Niejeden stek trzeba spalić, a warzywa rozgotować, aby zdobyć doświadczenie, które czyni nas mistrzami patelni. Naukowcy wyliczyli, że przeciętnej kobiecie zgłębienie wszystkich tych tajników zajmuje średnio dziesięć lat.

Ciekawe jest jednak to, że panie swoją przygodę z gastronomią zaczynają już w wieku lat 20. Przeciętna pani domu swoje pierwsze ciasto wyjęła z piekarnika w wieku 21 lat, romantyczną kolację przygotowała dwa lata później, zaś prawdziwe przyjęcie obfitujące w różne potrawy wydała w wieku 26 lat. Jednak pewną rękę w kuchni kobiety mają dopiero po przekroczeniu 55. lat.

Pewność w kuchni pięćdziesięciolatki sprawia, że chętniej porywa się ona na trudniejsze dania - 80 proc. respondentek przyznaje, że z łatwością przyrządzi pyszną ucztę wykonaną z nietypowych składników. 50 proc. respondentek zapewnia, że nie sięga po gotowe sosy, gdyż same potrafią ugotować ten wbrew pozorom trudny dodatek do potraw, zaś trzy czwarte pań samodzielnie przyrządza desery i piecze ciasta.

Przeciętna 50-latka ma w swoim menu przynajmniej 15 popisowych potraw, wśród nich znalazły się m.in.: makarony, a nawet samodzielnie wykonane lody i chleb. Doświadczenie pozwala paniom na idealny dobór ziół, który wydobywa smak potraw, coraz rzadziej kobiety korzystają również z miarek i proporcje większości składników potrafią ocenić "na oko".

"To oczywiste, że doskonalenie kulinarnych umiejętności wymaga czasu. Pewność w gotowaniu zdobywa się wraz z wiekiem i doświadczeniem. Nasze badania pokazały, że kulinarną perfekcję kobieta osiąga po skończeniu 50 lat. Co ciekawe, pierwsze doświadczenia kulinarne zbierają już w wieku lat 20" - komentuje badania Helen Nunn z firmy Co-operative Food, zlecającej badanie.

"Prawdziwego specjalistę w kuchni możemy rozpoznać po tym, że nie wpada w panikę, kiedy jakaś potrawa nie wychodzi i nawet z kulinarnej klęski potrafi wybrnąć" - dodaje Nunn.

mdn/ dki/

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas