Perfekcyjnie puszysta pianka z 2 składników. Ekspresowo znika z talerza
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Galaretka w miseczce to niepozorny deser, który święcił triumfy we wczesnych latach dwutysięcznych. Wielu dorosłych do dzisiaj ma do niej spory sentyment. Współcześni zwolennicy eksperymentów kulinarnych wykorzystują sklepową galaretkę w proszku do przygotowania domowej pianki – słodkiego rarytasu, który uwielbiają nie tylko dzieci. Jak zrobić ją samodzielnie? Podpowiadamy.
Spis treści:
Galaretka w proszku - smak dzieciństwa
Kolorowe galaretki ułożone warstwowo w pucharkach, zatopione na ich dnie owoce, a na górze kleks sklepowej bitej śmietany.
Taki deser niemal natychmiast przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i niedzielne wizyty u rodziny. Rodzice często przygotowywali je w ramach słodkiego poczęstunku, który wjeżdżał na stół po obiedzie.
Galaretka bez dodatku sztucznych barwników oraz nadmiaru cukru to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Co ciekawe, produkt obfituje w wiele cennych substancji odżywczych, m.in. kolagen, witaminy, aminokwasy oraz składniki mineralne.
Sprawdź: Galaretka z owocami
Piankowy deser - potrzebne produkty
Domowa pianka to puszysty, słodki i prosty w przygotowaniu deser. Nie wymaga pieczenia oraz posiadania w kuchni specjalistycznych sprzętów i foremek. Wystarczy połączyć ze sobą galaretkę o dowolnym smaku oraz porcję wrzątku i miksować do powstania piankowej chmurki.
Składniki:
- 1 opakowanie ulubionej galaretki w proszku
- 300 ml wrzątku
- opcjonalnie: barwnik spożywczy do podbicia koloru
Jak robi się piankę z galaretki?
- Do misy miksera lub innego wysokiego naczynia wsypujemy jedno opakowanie galaretki o ulubionym smaku.
- Proszek zalewamy 300 ml wrzątku i mieszamy galaretkę do momentu, aż wszystkie grudki dokładnie rozpuszczą się w wodzie.
- Tak przygotowana galaretka jest już gotowa do kolejnego kroku, czyli miksowania. Warto jednak poczekać ok. 10 minut, by lekko przestygła.
- Ostudzoną galaretkę miksujemy za pomocą miksera ręcznego lub stojącego na średniej lub wysokiej mocy przez 15-20 minut.
- Możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego, który pomoże uzyskać bardziej intensywny kolor.
- Na tym etapie należy uzbroić się w cierpliwość i dać masie dokładnie się napuszyć i mocno zgęstnieć. Efekt finalny powinien przypominać dobrze ubitą bezę.
- Piankę wlewamy do formy wyłożonej bezbarwną folią spożywczą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc, choć wystarczy już ok. 6 godzin.
- Domową piankę możemy jeść solo, dodać do deseru, połączyć z owocami lub polać rozpuszczoną czekoladą i przygotować ptasie mleczko. Smacznego!
Sprawdź również: