Rozpuść w wodzie i pij szklankę na czczo. Pogromca wirusów, grzybów i bakterii

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Aktualizacja

"Super żywność" w ciągu ostatnich lat zyskuje ogromną popularność i jest coraz bardziej ceniona za swój zbawienny wpływ na zdrowie oraz wygląd. Wśród naturalnych specyfików zdecydowanie zasługujących na uwagę są produkty pszczele, na których czele stoi jedyny w swoim rodzaju pyłek kwiatowy. Jakie ma właściwości i co może przynieść jego regularne spożywanie?

Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. Właściwościami zdrowotnymi przewyższa miód
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. Właściwościami zdrowotnymi przewyższa miód 123RF/PICSEL

Jak powstaje pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli zwany też kwiatowym stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Jego zbieraniem z maku, kukurydzy czy łubinu zajmują się pszczoły. Z innych miododajnych roślin zbieraczki pozyskują zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar - mieszają je ze śliną, a następnie pod postacią tak zwanych obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Tak właśnie powstaje produkt o nieocenionych właściwościach zdrowotnych.

Pyłek pszczeli - właściwości

Pyłek pszczeli to bogactwo składników odżywczych i wielu drogocennych związków. Znajdują się w nim:

  • katechiny
  • flawonoidy
  • witaminy - C, D, E, z grupy B
  • minerały: żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, krzem
  • aminokwasy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe

Dzięki nim spożywanie pyłku pszczelego zbawiennie działa na cały organizm.

  • za sprawą właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych wzmacnia układ odpornościowy
  • będzie pomocny podczas leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych
  • przeciwdziała i leczy anemię
  • za sprawą antyoksydantów i właściwości przeciwzapalnych usprawnia pracę układu trawiennego, obniżą poziom cholesterolu, wspomagać pracę serca, zmniejszą ryzyko miażdżycy, a także świetnie wpływa na funkcje wątroby
Pyłek najlepiej wieczorem zalać wodą i wypić rano o poranku
Pyłek najlepiej wieczorem zalać wodą i wypić rano o poranku 123RF/PICSEL

Kto powinien regularnie sięgać po pyłek pszczeli?

Poza tym, że pyłek pszczeli dobrze jest spożywać się w okresie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia odporności, powinny po niego sięgać też osoby po przebytych chorobach, z niedokrwistością oraz problemami z nawracającą anemią. Pyłek pszczeli sprawdzi się także u osób, które:

  • Walczą z nadwagą oraz otyłością (zawiera aminokwasy, które pomagają rozpuszczać komórki tłuszczowe oraz lecytynę zapobiegającą odkładaniu się tkanki tłuszczowej)
  • Są narażone na stres i prowadzą intensywny tryb życia (pyłek redukuje stres, poprawia nastrój, dodaje energii)
  • Mają problemy z przesuszoną skórą i pojawiającymi się na niej zmarszczkami
Warto pamiętać, że pyłek pszczeli można podawać dzieciom dopiero od 3. roku życia
Warto pamiętać, że pyłek pszczeli można podawać dzieciom dopiero od 3. roku życia123RF/PICSEL

Pyłek pszczeli - przeciwskazania

Mimo że pyłek pszczeli działa zbawiennie na organizm i uznawany jest za "super produkt", nie każdy może go spożywać. Powinny unikać go:

  • osoby uczulone na produkty pszczele
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią

Jak stosować pyłek pszczeli?

W celu wzmocnienia odporności i poprawy ogólnego samopoczucia wystarczy rozpuścić łyżeczkę pyłku w szklance letniej wody, dodać odrobinę miodu (dla lepszego smaku) i wypijać raz dziennie - najlepiej rano na czczo. Tak wykonaną mieszankę można podawać również dzieciom powyżej trzeciego roku życia.

Aby pyłek pszczeli zachował wszystkie swoje cenne właściwości należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od wilgoci i światła.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas