Rozpuść w wodzie i pij szklankę na czczo. Pogromca wirusów, grzybów i bakterii
"Super żywność" w ciągu ostatnich lat zyskuje ogromną popularność i jest coraz bardziej ceniona za swój zbawienny wpływ na zdrowie oraz wygląd. Wśród naturalnych specyfików zdecydowanie zasługujących na uwagę są produkty pszczele, na których czele stoi jedyny w swoim rodzaju pyłek kwiatowy. Jakie ma właściwości i co może przynieść jego regularne spożywanie?
Zobacz również:
Jak powstaje pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli zwany też kwiatowym stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Jego zbieraniem z maku, kukurydzy czy łubinu zajmują się pszczoły. Z innych miododajnych roślin zbieraczki pozyskują zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar - mieszają je ze śliną, a następnie pod postacią tak zwanych obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Tak właśnie powstaje produkt o nieocenionych właściwościach zdrowotnych.
Pyłek pszczeli - właściwości
Pyłek pszczeli to bogactwo składników odżywczych i wielu drogocennych związków. Znajdują się w nim:
- katechiny
- flawonoidy
- witaminy - C, D, E, z grupy B
- minerały: żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, krzem
- aminokwasy
- nienasycone kwasy tłuszczowe
Dzięki nim spożywanie pyłku pszczelego zbawiennie działa na cały organizm.
- za sprawą właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych wzmacnia układ odpornościowy
- będzie pomocny podczas leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych
- przeciwdziała i leczy anemię
- za sprawą antyoksydantów i właściwości przeciwzapalnych usprawnia pracę układu trawiennego, obniżą poziom cholesterolu, wspomagać pracę serca, zmniejszą ryzyko miażdżycy, a także świetnie wpływa na funkcje wątroby
Czytaj także: Pięć mitów na temat pszczół. Te owady potrafią zaskoczyć
Kto powinien regularnie sięgać po pyłek pszczeli?
Poza tym, że pyłek pszczeli dobrze jest spożywać się w okresie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia odporności, powinny po niego sięgać też osoby po przebytych chorobach, z niedokrwistością oraz problemami z nawracającą anemią. Pyłek pszczeli sprawdzi się także u osób, które:
- Walczą z nadwagą oraz otyłością (zawiera aminokwasy, które pomagają rozpuszczać komórki tłuszczowe oraz lecytynę zapobiegającą odkładaniu się tkanki tłuszczowej)
- Są narażone na stres i prowadzą intensywny tryb życia (pyłek redukuje stres, poprawia nastrój, dodaje energii)
- Mają problemy z przesuszoną skórą i pojawiającymi się na niej zmarszczkami
Pyłek pszczeli - przeciwskazania
Mimo że pyłek pszczeli działa zbawiennie na organizm i uznawany jest za "super produkt", nie każdy może go spożywać. Powinny unikać go:
- osoby uczulone na produkty pszczele
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
Jak stosować pyłek pszczeli?
W celu wzmocnienia odporności i poprawy ogólnego samopoczucia wystarczy rozpuścić łyżeczkę pyłku w szklance letniej wody, dodać odrobinę miodu (dla lepszego smaku) i wypijać raz dziennie - najlepiej rano na czczo. Tak wykonaną mieszankę można podawać również dzieciom powyżej trzeciego roku życia.
Aby pyłek pszczeli zachował wszystkie swoje cenne właściwości należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od wilgoci i światła.