Rozpuść w wodzie i pij szklankę na czczo. Pogromca wirusów, grzybów i bakterii

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Aktualizacja
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. Właściwościami zdrowotnymi przewyższa miód
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. Właściwościami zdrowotnymi przewyższa miód 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jak powstaje pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli - właściwości

  • katechiny
  • flawonoidy
  • witaminy - C, D, E, z grupy B
  • minerały: żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, krzem
  • aminokwasy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • za sprawą właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych wzmacnia układ odpornościowy
  • będzie pomocny podczas leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych
  • przeciwdziała i leczy anemię
  • za sprawą antyoksydantów i właściwości przeciwzapalnych usprawnia pracę układu trawiennego, obniżą poziom cholesterolu, wspomagać pracę serca, zmniejszą ryzyko miażdżycy, a także świetnie wpływa na funkcje wątroby
Pyłek najlepiej wieczorem zalać wodą i wypić rano o poranku
Pyłek najlepiej wieczorem zalać wodą i wypić rano o poranku 123RF/PICSEL

Kto powinien regularnie sięgać po pyłek pszczeli?

  • Walczą z nadwagą oraz otyłością (zawiera aminokwasy, które pomagają rozpuszczać komórki tłuszczowe oraz lecytynę zapobiegającą odkładaniu się tkanki tłuszczowej)
  • Są narażone na stres i prowadzą intensywny tryb życia (pyłek redukuje stres, poprawia nastrój, dodaje energii)
  • Mają problemy z przesuszoną skórą i pojawiającymi się na niej zmarszczkami
Warto pamiętać, że pyłek pszczeli można podawać dzieciom dopiero od 3. roku życia
Warto pamiętać, że pyłek pszczeli można podawać dzieciom dopiero od 3. roku życia123RF/PICSEL

Pyłek pszczeli - przeciwskazania

  • osoby uczulone na produkty pszczele
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią

Jak stosować pyłek pszczeli?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?