Zdrowy przysmak na zimę z babcinej spiżarni. Wypróbuj esencjonalny i pełen słodyczy sok

Sok z czeremchy doskonale smakuje z gorącą herbatą.
Sok z czeremchy doskonale smakuje z gorącą herbatą. 123RF/PICSEL

Jak zrobić domowy sok z czeremchy?

  • 2 kg świeżych owoców czeremchy,
  • 1,5 l wody,
  • 500 g cukru lub ½ szklanki miodu.
  1. Owoce dokładnie przebieramy, oczyszczamy i płuczemy pod strumieniem chłodnej oraz bieżącej wody. Tak przygotowane owoce czeremchy przekładamy do garnka, a następnie zalewamy 1 litrem wody.
  2. Doprowadzamy zawartość naczynia do wrzenia i gotujemy całość przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Po tym czasie odkładamy garnek na bok, przykrywamy go czystą ściereczką i pozostawiamy na całą noc.
  3. Rano odcedzamy nagromadzony płyn i przelewamy go do słoika, a owoce wrzucamy do rondelka i zagotowujemy z 500 ml wody.
  4. W kolejnym kroku odciskamy owoce przez specjalną szmatkę lub gazę. Na tym etapie warto użyć rękawiczek, gdyż czeremcha mocno brudzi skórę.
  5. Zebrany sok wlewamy ponownie do jednego garnka, dodajemy cukier lub miód i doprowadzamy do wrzenia. Gorący przetwór rozlewamy do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzujemy.

Spożywanie domowego przetworu

Jak spożywać sok z czeremchy?
Jak spożywać sok z czeremchy?123RF/PICSEL

Właściwości soku czeremchowego

  • przeciwzapalnymi,
  • przeciwkaszlowymi,
  • łagodzącymi choroby górnych dróg oddechowych.
Pyszne soki w kilka minutINTERIA.TVmateriały promocyjne