Pianka z buraków
Oryginalny sposób na buraczki.

Składniki:
- 1 kg. buraków, - 200 ml. słodkiej śmietanki 30 proc., - 10 jajek, - 2 cytryny, - sól, pieprz, - cukier, - 2 łyżki masła, - kilka gałązek szczypioru
Przygotowanie:
Buraki ugotować, schłodzić, zmielić. Do malaksera włożyć buraki, śmietankę i jajka, dobrze zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Filiżanki posmarować masłem, wlać masę buraczaną do jednej trzeciej wysokości. Filiżanki włożyć do blaszki. Do połowy wysokości filiżanek napełnić je wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C), piec 30 min. Podawać owinięte dekoracyjnie szczypiorkiem. Czas przygotowania 1h. 30 min. plus czas gotowania i chłodzenia buraków. Przepis na 8 osób.