Pięć napojów, które rozgrzeją, a nie podniosą ciśnienia
Gdy jest nam zimno, najlepiej rozgrzać się od środka. Aromatyczny napój pobudzi krążenie i sprawi, że od razu będzie nam cieplej.
Składniki starajmy się dobierać tak, by po wypiciu rozgrzewającej mikstury nie podskoczyło nam gwałtownie ciśnienie krwi. Bez ryzyka możemy sięgać po przyprawy - kurkumę, kardamon, imbir, cynamon i dodawać je do kawy zbożowej, herbaty czy gorącego mleka. Także napoje z dodatkiem cytrusów, soku z malin i miodu spełnią swoje zadanie. Pomogą też walczyć z wirusami, które mogą wywołać infekcję (to ważne, bo konsekwencją wychłodzenia organizmu jest spadek odporności).
Gorące mleko z wanilią
Jak przygotować: Do garnuszka wlewamy 1 szkl. mleka, wrzucamy rdzeń z 1 laski wanilii. Zagotowujemy, odstawiamy na 10 minut. Gdy napój przestygnie, dodajemy 1 łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.
Właściwości: Miód w połączeniu z ciepłym mlekiem rozgrzewa. Wanilia i cynamon dodatkowo odprężają.
Herbata z pomarańczą
Jak przygotować: 1 łyżkę herbaty liściastej, 5 goździków wsypujemy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Po 10 min. dodajemy 4 plastry pomarańczy i 1 kieliszek soku malinowego.
Właściwości: Wspaniale pachnie i ma właściwości silnie rozgrzewające. Działa też przeciwwirusowo i zapobiega przeziębieniu.
Czekoladowe cappuccino
Jak przygotować: 1 szkl. mleka, 1 łyżeczkę kawy (zbożowej) oraz 3 kostki gorzkiej czekolady podgrzewamy w rondelku, lecz nie gotujemy. Płynne składniki miksujemy, aż zrobi się pianka.
Właściwości: Gorzka czekolada obniża ciśnienie (musi zawierać min. 70 proc. kakao!). Nadciśnieniowcy powinni zjadać 3 kostki dziennie.
Imbirowy kompocik
Jak przygotować: Do rondelka wrzucamy: 1 jabłko pokrojone w grube plastry, 4 goździki, kawałek imbiru. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 10 minut. Gdy napój przestygnie, dodajemy 1 łyżkę miodu.
Właściwości: Imbir poprawia krążenie i działa napotnie. Kompot usprawnia pracę układu odpornościowego.
Napój z kurkumą
Jak przygotować: Do rondelka wrzucamy 2 łyżeczki kurkumy, laskę cynamonu, 1 plaster imbiru. Wlewamy 3 szkl. wody. Gotujemy 10 min. Przecedzamy i dodajemy miód.
Właściwości: Wzmacnia odporność oraz rozgrzewa. Gorący napój warto wlać do termosu i popijać przez cały dzień.