Pięć nietypowych dodatków do kawy
Codzienną filiżankę kawy w prosty sposób można zamienić w nietuzinkowy przysmak. Wszystko jest kwestią dodatków, które nie muszą sprowadzać się do cukru i mleka. Inspiracji szukać można na całym świecie. Wciąż pojawiające się nowe trendy sprawiają, że w dziedzinie kawy na nudę nie można narzekać. Kawa z miodem, jajkiem, cytryną, a może z wytrawnym serem? Dla kawoszy żądnych przygód przygotowaliśmy spis najciekawszych pomysłów.
Miód zamiast cukru
Na rozgrzewkę zaczniemy od stosunkowo mało kontrowersyjnej propozycji. Skoro miód używany jest do przyprawiania mięsa czy marynowania warzyw, czemu nie dodać go do kawy? Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia gorzkiego napoju bez żadnych dodatków. Wiele jednak mówi się o nadmiernym spożyciu cukru i poleca się go ograniczać na co dzień. Miód pozwoli więc przełamać kawową goryczkę w bardziej zdrowy sposób.
Trzeba jednak pamiętać, by nie dodawać miodu do gorącej kawy. Straci wszystkie swoje najcenniejsze właściwości. Poczekajmy, aż świeżo zaparzona kawa nieco ostygnie. Powinna mieć nie więcej niż 40°C. Warto wziąć pod uwagę, że miód jest słodszy od cukru, więc dodawajmy go małymi porcjami. Smak i aromat kawy z miodem będą niezrównane! Szczególnie polecamy miód gryczany i spadziowy.
Kawa z cytryną
Plasterek soczystej cytryny jest chętnie dodawany do herbaty, ale czy pasuje do kawy? Okazuje się, że tak! Kwaśny sok bardzo dobrze współgra z mocnym naparem, więc chcąc przygotować napój, należy zaparzyć espresso, a następnie dodać kilka kropel. Doskonale pobudza i orzeźwia. Wiele osób twierdzi, że kawa z cytryną pomaga na odchudzanie. Choć nie należy traktować jej jako cudownego środka, którego regularne picie pomoże szybko pozbyć się zbędnych kilogramów, kawa z cytryną przyspiesza przemianę materii, więc może okazać się bardzo dobrym środkiem pomocniczym.
Kawa z serem, czyli inspiracja ze Skandynawii
Takie połączenie znajdziemy pod nazwą kaffeost. Chętnie spożywana jest w całej Skandynawii, lecz jej największymi koneserami są Szwedzi i Finowie. Do napoju używany jest specjalny gatunek sera o łagodnym smaku i zwartej konsystencji przypominającej cypryjski ser halloumi. Mowa o Leipäjuusto, czyli fińskim serze, który tradycyjnie produkowany był z mleka reniferów. Dziś coraz częściej spotkać można wersje z mleka krowiego oraz koziego.
Ser pokrójmy na długie paski i maczajmy go w kawie niczym wytrawny biszkopt. Można go również pokroić w kostkę i wrzucić bezpośrednio do kubka z kawą, by zdążył lepiej nasiąknąć kawowym smakiem.
Jak dodawać jajko do kawy?
Zapas jajek w lodówce umożliwia wyczarowanie najbardziej wymyślnych dań, ale kilka sztuk warto przeznaczyć na zrobienie kawy, którą zaskoczymy gości. O co chodzi w tym napoju? Kluczem do sukcesu jest precyzyjne oddzielenie białka od żółtka. Potrzebować będziemy tylko tego drugiego składnika. Żółtko należy utrzeć z cukrem - najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. W efekcie powinniśmy otrzymać słodką i puszystą masę. Należy dodać ją do kawy na samym końcu, by stworzyła na wierzchu kawy słodką pierzynkę. Palce lizać!
Kawowe orzeźwienie
Jeśli tylko mamy taką ochotę, kawę mrożoną w domu przygotujemy bez trudu. Nie musimy wychodzić na miasto, by cieszyć się smakiem ulubionego napoju. Zamiast bazować na lodach, polecamy dodać do niej schłodzony tonik. W takiej kombinacji zaskakuje nie tylko smak, ale także właściwości pobudzające. Espresso tonik poleca się więc pić w pierwszej połowie dnia.
Jak przygotować ten oryginalny napój? Najlepiej prezentować się będzie w wysokiej szklance. Wrzućmy do niej kilka kostek lodu oraz plasterek cytryny. Następnie wlewamy tonik - powinien zająć mniej więcej 2/3 objętości. Na koniec dodajemy mocną kawę, ale ważne jest, by wlewać ją powoli.