Pięć przepisów na romantyczną kolację dla dwojga

Planujesz romantyczną kolację i nie wiesz, co przygotować? Jak stworzyć wyjątkowy klimat? Co jeść, by zwiększyć libido? Prezentujemy pięć przepisów na romantyczną kolację, które skradną serca każdego.

Co przygotować na romantyczną kolację?
Co przygotować na romantyczną kolację?pexels.com

Romantyczna kolacja - jak stworzyć wyjątkową atmosferę?

Warto pamiętać, że romantyczna kolacja to nie tylko przygotowane potrawy i dobre wino. Aby zmienić zwykły wieczór w wyjątkową okazję, musimy zadbać o nastrój. Trzeba zadbać o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół. W budowaniu romantycznej atmosfery pomogą nam dekoracyjne świece, olejki eteryczne oraz kwiaty. Dobrym pomysłem będzie stworzenie specjalnej playlisty z ulubionymi utworami, które pomogą przywrócić dawne wspomnienia.

Warto zadbać również o odpowiednie nakrycie stołu, by wszystkie elementy do siebie pasowały. Niecodzienny, elegancki dress code sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. Romantyczna atmosfera to także odpowiednie światło. Przygaszone lampy, taśmy ledowe oraz świece pomogą stworzyć wyjątkową oprawę wspólnych chwil. Stworzenie romantycznej atmosfery wcale nie jest takie trudne. Wystarczy parę elementów i chwila pracy, by zaskoczyć ukochaną osobę miłą niespodzianką.

Co jeść, by zwiększyć libido? Kolacja z afrodyzjakami

Planujesz romantyczną kolację i zastanawiasz się, co podać? Jeśli chcesz przez żołądek trafić prosto do serca, musisz starannie przygotować menu. Dania na romantyczną kolację powinny być lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przygotowując romantyczną kolację, nie możemy zapomnieć o afrodyzjakach, którym przypisuje się magiczna moc oddziaływania na nasze zmysły. To substancje, które wpływają na lepszy przepływ krwi w organizmie oraz zwiększają libido.

Najpopularniejsze afrodyzjaki to: czekolada, wino, goździki, wanilia, kardamon, sezam, seler, szparagi, trufla, truskawki, banany, migdały, figi, a także ostrygi i krewetki. Bazując na tych produktach, można przygotować wyjątkową kolację.

Oto pięć przepisów na pyszne dania dla zakochanych. 

Przepis na romantyczną kolację #1: Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami - jak zrobić?
Makaron z krewetkami - jak zrobić?pexels.com

Składniki:

  • 125 g makaronu (tagliatelle lub papardelle)        
  • 200 g krewetek (świeże lub mrożone)        
  • 1 łyżka oliwy z oliwek       
  • ½ cebuli        
  • ½ łyżki masła        
  • ½ łyżeczki suszonego oregano        
  • 2 ząbki czosnku        
  • 6 pomidorków koktajlowych        
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki       
  • 125 ml śmietanki 30%      
  • sól, pieprz 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy ją do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy masło, oregano i starty czosnek. Gdy się przyrumienią, wrzucamy krewetki, pokrojone na pół pomidorki oraz natkę pietruszki. Smażymy przez około 3 minut. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez około minutę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i dodajemy do sosu. Tak przygotowane danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną pietruszką.

Przepis na romantyczną kolację #2: Sałatka z małżami

Przepisy na walentynki: sałatka z małżami
Przepisy na walentynki: sałatka z małżami pexels.com

Składniki: 

  • sałata (po kilka liści różnych rodzajów)        
  • garść kiełków słonecznika       
  • 100 g pomidorków koktajlowych       
  • 20 małże (zielonych w skorupkach lub czarnych omułków)        
  • 100 ml białego wytrawnego wina        
  • ½ szklanki oliwy z oliwek       
  • 1 szalotka        
  • 1 łyżka musztardy angielskiej        
  • 1 łyżka wasabi w proszku        
  • sok z 1 cytryny       
  • sól, pieprz       
  • tabasco (wedle uznania) 

Małże smażymy na oliwie. Dodajemy pół posiekanej szalotki, tabasco oraz wino i dusimy przez około minutę.

Aby przygotować sos sałatkowy, w misce mieszamy resztę szalotki z wasabi, musztardą i sokiem cytryny. Dodajemy oliwę i przyprawiamy. Porwane na kawałki listki sałaty oraz pokrojone pomidory polewamy sosem i mieszamy. Podajemy z małżami i kiełkami słonecznika.

Przepis na romantyczną kolację #3: Łosoś w cieście filo

Łosoś w cieście filo
Łosoś w cieście filopexels.com

Składniki: 

  • 1 opakowanie ciasta filo        
  • 400 g filetu łososia bez skóry        
  • 125 g serka philadelphia       
  • 150 g szpinaku baby        
  • garść świeżej kolendry        
  • 50 g masła        
  • sól, pieprz

Łososia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem. W razie potrzeby usuwamy skórę i ości. Łososia kroimy na tyle kawałków, ile mamy arkuszy ciasta. Przyprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekaną kolendrę. Na środku arkusza ciasta filo umieszczamy łyżeczkę serka oraz kilka umytych i osuszonych liści szpinaku. Układamy także kawałek łososia. Ciasto zawijamy jak kopertę, składając przeciwległe boki do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Przepis na romantyczną kolację #4: Fondant czekoladowy

Przepis na romantyczną kolację - fondant czekoladowy
Przepis na romantyczną kolację - fondant czekoladowy Unsplash

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady        
  • 4 jajka        
  • 20 g masła        
  • 2 łyżki cukru        
  • 1 łyżka mąki        
  • 1 łyżka kakao        
  • 2 gałki lodów waniliowych 

Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Jaja rozbijamy do miski, dodajemy mąkę oraz cukier i miksujemy do uzyskania gęstej masy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i przelewamy do foremek. Wkładamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut. Czekolada w środku musi być płynna. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem i listkiem mięty. Fondant podajemy z lodami waniliowymi.

Przepis na romantyczną kolację #5: Mus truskawkowo-bananowy

Mus truskawkowo-bananowy
Mus truskawkowo-bananowy Adobe Stock

Składniki: 

  • 3 banany        
  • 1 szklanki świeżych truskawek        
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego        
  • 2 łyżki cukru       
  • 50 ml ajerkoniaku 

Truskawki miksujemy z cukrem. Trzecią część odlewamy do osobnego naczynia. Do reszty dodajemy pokrojone w plasterki banany i jogurt. Masę rozlewamy do pucharków, dodając odrobinę ajerkoniaku i schładzamy. Dekorujemy według uznania.   

Kolacja, przygotowana według powyższych wskazówek, z pewnością zachwyci każdego i trafi przez żołądek prosto do serca!

„Zdrowie na widelcu”: Hit polskiej kuchni - pierogi ruskie. Jak wybrać składnikiPolsat Cafe