Pieczarki w occie balsamicznym

Wyśmienite grzybki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg małych drobnych pieczarek,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 gałązki świeżego rozmarynu,
- pęczek świeżej bazylii,
- 100 ml octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka kaparów,
- sól,
- 4 suszone strączki chili

Przygotowanie:

Pieczarki wytrzeć ściereczką, czosnek obrać, zioła opłukać. Ocet wymieszać z oliwa, dodać gałązki ziół, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Dolać 400 ml wody, zagotować. Do wrzątku włożyć grzyby, gotować pod przykryciem przez 3 minuty, kilka razy ostrożnie zamieszać. Pieczarki wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać zioła, kapary i strączki chili. Marynatę ponownie zagotować, zalać grzyby, słoiki zakręcić, odstawić na min. 2 dni.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas