Pieczarki w occie balsamicznym
Wyśmienite grzybki.

Składniki:
- 1 kg małych drobnych pieczarek, - 4 ząbki czosnku, - 4 liście laurowe, - 4 gałązki świeżego rozmarynu, - pęczek świeżej bazylii, - 100 ml octu balsamicznego, - 4 łyżki oliwy, - 1 łyżka kaparów, - sól, - 4 suszone strączki chili
Przygotowanie:
Pieczarki wytrzeć ściereczką, czosnek obrać, zioła opłukać. Ocet wymieszać z oliwa, dodać gałązki ziół, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Dolać 400 ml wody, zagotować. Do wrzątku włożyć grzyby, gotować pod przykryciem przez 3 minuty, kilka razy ostrożnie zamieszać. Pieczarki wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać zioła, kapary i strączki chili. Marynatę ponownie zagotować, zalać grzyby, słoiki zakręcić, odstawić na min. 2 dni.