Pieczeń rzymska

Tym daniem zaskoczysz gości.

Pieczeń udekoruj ogórkiem
Pieczeń udekoruj ogórkiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 tosty
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól,
  • mielony czarny pieprz
  • olej do posmarowania
  • ogórek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby i smaż razem kilka minut, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Czosnek obierz, drobno pokrój.

2. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj starty ser, musztardę, czosnek oraz jajko. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrób.

3. Mięsną masę połóż na folii aluminiowej posmarowanej cienko olejem. Uformuj prostokątny gruby placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż pieczarki. Mięsny placek zwiń, pomagając sobie folią. Pieczeń połóż w posmarowanej olejem brytfance.

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 75 minut. Przed podaniem danie udekoruj ogórkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas