Pieczeń rzymska
Tym daniem zaskoczysz gości.
Składniki:
- 80 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 tosty
- 1 ząbek czosnku
- 15 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 jajko
- 30 dag pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka masła
- sól,
- mielony czarny pieprz
- olej do posmarowania
- ogórek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby i smaż razem kilka minut, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec posyp solą i pieprzem. Czosnek obierz, drobno pokrój.
2. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj starty ser, musztardę, czosnek oraz jajko. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
3. Mięsną masę połóż na folii aluminiowej posmarowanej cienko olejem. Uformuj prostokątny gruby placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż pieczarki. Mięsny placek zwiń, pomagając sobie folią. Pieczeń połóż w posmarowanej olejem brytfance.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 75 minut. Przed podaniem danie udekoruj ogórkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki.