Pieczeń w skorupce
Idealna na rodzinny obiad

Składniki
- w 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- w 3 pszenne tosty
- w 1 żółtko
- w 1/2 pęczka natki pietruszki
- w 10 dag żółtego sera
Składniki
- sól
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Schab opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odłóż na bok. 2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, posiekaj. Tosty pokrusz. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z okruszkami chleba i natką. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku. Zagnieć jednolitą masę. 3. W brytfance rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim mię- so. Potem oblep je przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i brukselką.