Reklama

Reklama

Pieczona ciecierzyca zamiast orzeszków

Ciecierzyca to skarbnica białka, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu, a także obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Dodatkowo zjadając 100 gramów ciecierzycy dostarczamy naszemu organizmowi ok. 360 kcal, natomiast jedząc tyle samo orzeszków już ok. 620 kcal.

Składniki

  • Ciecierzyca gotowana np. marki Sandra
  • Rozmaryn
  • Łyżka oliwy
  • Słodka papryka wędzona
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy. W miseczce łączymy oliwę, sól, pieprz oraz rozmaryn. Powstałą mieszanką smarujemy ciecierzycę i wykładamy ją na blaszce do pieczenia. Pieczemy przesz ok. 40 minut w 170°C. Po upieczeniu posypujemy papryką. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje