Pieczona dorada

Można ją podać mniej lub bardziej wymyślnie: pieczoną, gotowaną lub zapiekaną. Świetnie się czuje w towarzystwie warzyw, ale sprawdzi się także jako główny składnik... hamburgera.

Pieczona dorada
Pieczona doradaPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Ryba:

  • 4 średnie dorady
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia
  • cytryna do dekoracji
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sałatka:

  • świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy czosnkowej
  • kilka liści świeżego oregano

Sposób przygotowania:

1. Dorady umyj, natnij delikatnie nożem, natrzyj sokiem z cytryny, włóż do środka koperek, przypraw solą i pieprzem, odstaw na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż ryby z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dorady układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 30 minut.

2. Ogórka umyj, pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę. Warzywa pokrój w kostkę, polej je oliwą czosnkową i dodaj posiekane oregano. Całość wymieszaj. Rybę podawaj z sałatką, dekoruj ją cząstkami cytryny.

Wypróbuj: Przed smażeniem natnij rybę pod skosem w odległościach około 1 centymetra. To sprawi, że mniejsze ości się rozpuszczą lub będą bardziej kruche, poza tym nacierając ją przyprawami, wsmarujesz je głębiej, dzięki czemu ryba będzie bardziej aromatyczna.

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas