Pieczona dorada
Można ją podać mniej lub bardziej wymyślnie: pieczoną, gotowaną lub zapiekaną. Świetnie się czuje w towarzystwie warzyw, ale sprawdzi się także jako główny składnik... hamburgera.
Składniki dla 4 osób:
Ryba:
- 4 średnie dorady
- sok z jednej cytryny
- pęczek koperku
- olej do smażenia
- cytryna do dekoracji
- sól
- pieprz cytrynowy
Sałatka:
- świeży ogórek
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy czosnkowej
- kilka liści świeżego oregano
Sposób przygotowania:
1. Dorady umyj, natnij delikatnie nożem, natrzyj sokiem z cytryny, włóż do środka koperek, przypraw solą i pieprzem, odstaw na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż ryby z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dorady układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 30 minut.
2. Ogórka umyj, pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę. Warzywa pokrój w kostkę, polej je oliwą czosnkową i dodaj posiekane oregano. Całość wymieszaj. Rybę podawaj z sałatką, dekoruj ją cząstkami cytryny.
Wypróbuj: Przed smażeniem natnij rybę pod skosem w odległościach około 1 centymetra. To sprawi, że mniejsze ości się rozpuszczą lub będą bardziej kruche, poza tym nacierając ją przyprawami, wsmarujesz je głębiej, dzięki czemu ryba będzie bardziej aromatyczna.