Reklama

Reklama

Pieczona dorada

Można ją podać mniej lub bardziej wymyślnie: pieczoną, gotowaną lub zapiekaną. Świetnie się czuje w towarzystwie warzyw, ale sprawdzi się także jako główny składnik... hamburgera.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

Ryba:

  • 4 średnie dorady
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia
  • cytryna do dekoracji
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sałatka:

  • świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy czosnkowej
  • kilka liści świeżego oregano

Sposób przygotowania:

1. Dorady umyj, natnij delikatnie nożem, natrzyj sokiem z cytryny, włóż do środka koperek, przypraw solą i pieprzem, odstaw na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż ryby z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dorady układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 30 minut.

2. Ogórka umyj, pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę. Warzywa pokrój w kostkę, polej je oliwą czosnkową i dodaj posiekane oregano. Całość wymieszaj. Rybę podawaj z sałatką, dekoruj ją cząstkami cytryny.

Wypróbuj: Przed smażeniem natnij rybę pod skosem w odległościach około 1 centymetra. To sprawi, że mniejsze ości się rozpuszczą lub będą bardziej kruche, poza tym nacierając ją przyprawami, wsmarujesz je głębiej, dzięki czemu ryba będzie bardziej aromatyczna.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje