Pieczone pomidory
Na przystawkę.
Składniki:
- 4 mięsiste pomidory
- 1 świeża bagietka
Na masło ziołowe:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dag masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- duża szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Przygotuj masło ziołowe: rozetrzyj czosnek z solą, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Z masła uformuj wałek, owiń go w folię i odstaw do lodówki (będzie je łatwiej kroić). Pomidory przekrój na połówki, na wierzchu każdej połóż plasterek masła. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-15 minut, podawaj z bagietką jako przystawkę. Pomidory można też faszerować np. pieczarkami i kaszą jaglaną (1/2 szklanki kaszy jaglanej, 300 g pieczarek, tymianek, szczypiorek, sól, pieprz) czy mięsem i orzechami (150 g mięsa mielonego, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g startego sera żółtego, sok z 1 cytryny).