Reklama

Reklama

Pieczone selerowce z porem

Mięso z dodatkiem selera i czosnku zrobi furorę nie tylko podczas domowego obiadu, ale również bardziej wystawnego przyjęcia. Gwarantujemy, że każdy będzie chciał dokładkę!

Czas przyrządzenia: 35 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego (ew. króliczego lub cielęciny)
  • 1 duży seler
  • 2 pory (białe części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. drobno startego sera żółtego
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • olej
  • sól
  • po 1/3 łyżeczki mielonych: wędzonej papryki, muszkatu, pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

1. Seler obierz, pokrój w kostkę. Zalej posoloną wodą i gotuj  do miękkości (ok. 2 minut). Warzywo odcedź, przestudź. Rozgnieć widelcem lub zblenduj na piure. Pory dokładnie opłucz, osusz.  Jeden pokrój w plasterki, a drugi drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim posiekany por i czosnek. Ostudź.   

Reklama

2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ostudzony seler oraz podsmażony por z czosnkiem. Wsyp bułkę tartą i połowę sera. Dołóż majonez oraz przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wyrób rękoma na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki tartej.    

3. Z masy uformuj pulpety. Ułóż je w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Piecz 50 minut w 180 st. (jeśli  zaczną zbytnio się rumienić, przykryj naczynie folią aluminiową). 45 minut przed końcem pieczenia pulpety posyp resztą sera, pokrojonym porem i natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje