Pieczone selerowce z porem
Mięso z dodatkiem selera i czosnku zrobi furorę nie tylko podczas domowego obiadu, ale również bardziej wystawnego przyjęcia. Gwarantujemy, że każdy będzie chciał dokładkę!

Składniki
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego (ew. króliczego lub cielęciny)
- 1 duży seler
- 2 pory (białe części)
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szkl. drobno startego sera żółtego
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 2 łyżki majonezu
- olej
- sól
- po 1/3 łyżeczki mielonych: wędzonej papryki, muszkatu, pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki
Sposób przygotowania:
1. Seler obierz, pokrój w kostkę. Zalej posoloną wodą i gotuj do miękkości (ok. 2 minut). Warzywo odcedź, przestudź. Rozgnieć widelcem lub zblenduj na piure. Pory dokładnie opłucz, osusz. Jeden pokrój w plasterki, a drugi drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim posiekany por i czosnek. Ostudź.
2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ostudzony seler oraz podsmażony por z czosnkiem. Wsyp bułkę tartą i połowę sera. Dołóż majonez oraz przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wyrób rękoma na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki tartej.
3. Z masy uformuj pulpety. Ułóż je w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Piecz 50 minut w 180 st. (jeśli zaczną zbytnio się rumienić, przykryj naczynie folią aluminiową). 45 minut przed końcem pieczenia pulpety posyp resztą sera, pokrojonym porem i natką.