Reklama

Reklama

Pieczone udka drobiowe

Świetnie smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaczków!

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Reklama

Rozmaryn umyć, oderwać igiełki. Drobno posiekać. 

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać i zalać marynatą udka. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Potem przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu obracać.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje