Reklama

Reklama

Pieczony indyk

Na uroczysty obiad w rodzinnym gronie.

Składniki

  • 1 indyk
  • 3 litry wody
  • 100 g soli

Składniki - farsz

  • 3 suche bułki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 ml mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa , posiekany 1 goździk

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku przez 1 godzinę, a następnie rozdrobnić.

Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, białka zaś ubijamy na sztywno. Suszone owoce moczyć w wodzie przez 1 godzinę. Posiekać natkę.

Wszystkie składniki połączyć w misce, pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. 

Doprawić do solą, pieprzem, gałką i goździkami.

Indyka dokładnie myjemy i zalać solanką na minimum 12 godzin. Wyciągnąć mięso z solanki, do środka i pod skórę na piersiach włożyć wcześniej przygotowany farsz. Zaszyć dratwą i odstawić na 1,5 h.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Indyka w naczyniu natrzeć masłem i piecz ok. 3 godzin. Podlewać wytapiającym się sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje