Pieczony indyk

Aktualizacja

Pieczony indyk to wspaniały wybór na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Świetnie pachnie i doskonale prezentuje się na stole. Pieczony indyk zrobi na każdym wrażenie.

Pieczony indyk - doskonały, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach
Pieczony indyk - doskonały, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach123RF/PICSEL

Pieczony indyk - przygotowanie

Przygotowanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku przez 1 godzinę, a następnie rozdrobnić.

Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, białka zaś ubijamy na sztywno. Suszone owoce moczyć w wodzie przez 1 godzinę. Posiekać natkę.

Wszystkie składniki połączyć w misce, pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. 

Doprawić do solą, pieprzem, gałką i goździkami.

Indyka dokładnie myjemy i zalać solanką na minimum 12 godzin. Wyciągnąć mięso z solanki, do środka i pod skórę na piersiach włożyć wcześniej przygotowany farsz. Zaszyć dratwą i odstawić na 1,5 h. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Indyka w naczyniu natrzeć masłem i piecz ok. 3 godzin. Podlewać wytapiającym się sosem.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również:

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas