Pieczony indyk
Pieczony indyk to wspaniały wybór na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Świetnie pachnie i doskonale prezentuje się na stole. Pieczony indyk zrobi na każdym wrażenie.

Składniki
- 1 indyk
- 3 litry wody
- 100 g soli
- farsz
- 3 suche bułki
- 50 g masła
- 2 jajka
- 100 g rodzynek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych moreli
- 100 ml mleka
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa , posiekany 1 goździk
Pieczony indyk - przygotowanie
Przygotowanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku przez 1 godzinę, a następnie rozdrobnić.Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, białka zaś ubijamy na sztywno. Suszone owoce moczyć w wodzie przez 1 godzinę. Posiekać natkę.Wszystkie składniki połączyć w misce, pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić do solą, pieprzem, gałką i goździkami.Indyka dokładnie myjemy i zalać solanką na minimum 12 godzin. Wyciągnąć mięso z solanki, do środka i pod skórę na piersiach włożyć wcześniej przygotowany farsz. Zaszyć dratwą i odstawić na 1,5 h. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Indyka w naczyniu natrzeć masłem i piecz ok. 3 godzin. Podlewać wytapiającym się sosem.
Sprawdź też inne przepisy:
Zobacz również: