Pieczony jagielnik (sernik jaglany)
Składniki:
Masa
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego czy innego ulubionego)
1 łyżka cukru z wanilia
1 łyżka oleju kokosowego lub naturalnej margaryny
½ szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła
1 szklanka domowego kremu kokosowego lub gęsta część mleka kokosowego z 2 puszek BIO ewentualnie 1 łyżeczka maki ziemniaczanej lub 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego
odrobina skórki startej z pomarańczy
2 garście bakalii (rodzynek, żurawiny, moreli)
Kruchy spód
50 g płatków owsianych
70 g margaryny naturalnej (lub oleju kokosowego)
30 g drobnego cukru
1 łyżka oliwy
1 łyżka ulubionego mleka
90 g maki pszennej, gryczanej lub mieszanki bezglutenowej
Sposób przygotowania:
Przygotować masę. Kaszę jaglana ugotować do miękkości w ulubionym mleku (cześć można zastąpić wodą kokosowa), ale nie odparowywać całkiem. Przestudzić i przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Połączyć z resztą składników.
Masa powinna mieć konsystencje kwaśnej śmietany, jeżeli jest zbyt gęsta, trzeba dolać trochę mleka. Przygotować spód. Płatki owsiane podprażyć chwile na patelni, ostudzić i zmielić. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wykleić nim spód tortownicy (o średnicy 18-20 cm) i piec przez ok. 12minut w temperaturze 200°C, aż się zezłoci.
Wyłożyć masę na upieczony spód i piec jeszcze przez 30-40 minut w temperaturze 180°C (albo 20minut w 200°C), aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Kroić dopiero po wystudzeniu. Najlepiej następnego dnia. Ciasto można podawać z kokosową masą karmelową.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemba-Drożdż "Słodki sposób na alergię". Więcej o książce przeczytasz tutaj!