Reklama

Reklama

Pieczony jagielnik (sernik jaglany)

Składniki:

Masa

Reklama

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego czy innego ulubionego)

1 łyżka cukru z wanilia

1 łyżka oleju kokosowego lub naturalnej margaryny

 ½ szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła

 1 szklanka domowego kremu kokosowego lub gęsta część mleka kokosowego z 2 puszek BIO ewentualnie 1 łyżeczka maki ziemniaczanej lub 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego

odrobina skórki startej z pomarańczy

2 garście bakalii (rodzynek, żurawiny, moreli)

Kruchy spód

 50 g płatków owsianych

70 g margaryny naturalnej (lub oleju kokosowego)

30 g drobnego cukru

 1 łyżka oliwy

1 łyżka ulubionego mleka

90 g maki pszennej, gryczanej lub mieszanki bezglutenowej

Sposób przygotowania:

Przygotować masę. Kaszę jaglana ugotować do miękkości w ulubionym mleku (cześć można zastąpić wodą kokosowa), ale nie odparowywać całkiem. Przestudzić i przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Połączyć z resztą składników.

Masa powinna mieć konsystencje kwaśnej śmietany, jeżeli jest zbyt gęsta, trzeba dolać trochę mleka. Przygotować spód. Płatki owsiane podprażyć chwile na patelni, ostudzić i zmielić. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wykleić nim spód tortownicy (o średnicy 18-20 cm) i piec przez ok. 12minut w temperaturze 200°C, aż się zezłoci.

Wyłożyć masę na upieczony spód i piec jeszcze przez 30-40 minut w temperaturze 180°C (albo 20minut w 200°C), aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Kroić dopiero po wystudzeniu. Najlepiej następnego dnia. Ciasto można podawać z kokosową masą karmelową.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemba-Drożdż "Słodki sposób na alergię". Więcej o książce przeczytasz tutaj!

Dowiedz się więcej na temat: pieczony jagielnik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje