Pierniczkowe całuski
Pyszne, aromatyczne ciasteczka

Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka miodu
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 20 łyżek cukru
- 10 dag smalcu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 2 żółtka
30 sztuk
Sposób przygotowania
1. Miód zagotować z przyprawą korzenną do piernika, dokładnie wymieszać i wrzący dodać do mąki. Przy użyciu noża posiekać do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia. 2. Do wystudzonej masy dodać cukier, smalec, sodę i jaja. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm i foremką wykrawać niewielkie kółeczka. 3. Gotowe ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce, zachowując między nimi odstęp 3-4 cm. Wierzch każdego posmarować roztrzepanymi żółtkami i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170-180 st. C przez 10-15 minut.